Velika Kladuša: Federalna vlada zatražila da se odgodi sudsko ročište o Agrokomercu

0
21

VELIKA KLADUŠA: Federalna vlada zatražila da se odgodi sudsko ročište o Agrokomercu

Velika Kladuša – lada FBiH procijenila je da poreznim dužnicima koji imaju neizmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa treba omogućiti lakše izmirenje ovih obaveza. Istovremeno, to bi značilo i brže i lakše.

Vlada FBiH procijenila je da poreznim dužnicima koji imaju neizmirene obaveze po osnovu poreza i doprinosa treba omogućiti lakše izmirenje ovih obaveza. Istovremeno, to bi značilo i brže i lakše naplaćivanje ovih potraživanja.

Zbog toga, Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila i u hitnu parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Zakon se odnosi na zatezne kamate na javne prihode uvedene federalnim i kantonalnim zakonima, kao i propisima koje donose nadležna tijela jedinica lokalne samouprave, a koji nisu plaćeni u zakonskom roku.

– Smatramo da ćemo na ovakav način dvostruko djelovati, odnosno rasteretiti malo porezne obveznike i lakše i brže naplatiti svoja potraživanja – izjavila je nakon sjednice Vlade ministrica finansija Jelka Milićević.

Kako je kazala, do 31.12.2016. godine produžen je rok kojim je utvrđeno razdoblje u kojem je nastala glavnica po osnovu koje kamata može biti otpisana u stopostotnom iznosu. Do 30.6.2017. godine produžen je rok za uplatu glavnog duga radi stjecanja prava na otpis kamata u cjelokupnom iznosu, kao i prava na otpis kamata u visini od 50 posto obračunatog iznosa.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudin Dedić prezentirao je aktivnosti u vezi sa rješavanjem problema u Agrokomercu d.d. Velika Kladuša. Naglasio je da je postignut dogovor da se zatraži odgoda ročišta koje je za sutra zakazano pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši.

– Postigli smo dogovor i načelni sporazum da tražioci izvršenja pristanu na odgodu sutrašnjeg ročišta s tim da se u narednih 90 dana ponudi sporazum o izmirenju obaveza prema njima – rekao je Dedić.

Danas su imenovane i Radne grupe čiji je zadatak da ubrzano rade na izradi radnih verzija zakona o državnoj službi FBiH i zakona o namještenicima u organima državne službe. Pored toga, kako je kazao premijer Fadil Novalić, produžen je moratorij na zapošljavanje državnih službenika i namještenika do 31. decembra ove godine.

U cilju zaštite penzionera, čiji je iznos penzije ostvarene pod povoljnijim uslovima u isplati u 2015. godini, manji od iznosa najniže penzije po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, Vlada FBiH je donijela odluku njihovom sufinansiranju iz sredstva koja su za te namjene, u iznosu od 7.028.653 KM, predviđena u budžetu FBiH.

Vlada je prihvatila informacije o dosadašnjoj realizaciji Projekta istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Federaciji BiH, te o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju termoelektrane Banovići, Blok 1-350 MW – Treća faza tenderskog postupka. Doneseno je i više rješenja iz oblasti kadrovske politike.

(cazin.net)



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime