Velika Kladusa: Behrić upriličio prijem za “dijesporce”

0
28

55b76e7273b6d3.71180122_rtvusk16247894Velika Kladuša –  Načelnik Općine Velika Kladuša, Edin Behrić upriličio je prijem za građane te općine koji žive i rade u inostranstvu, a trenutno zbog  praznika i godišnjih odmora  borave kod svojih kuća. Cilj prijema je uspostavljanje dijaloga između lokalne zajednice i dijaspore, te utvrđivanje smjernica za buduću saradnju. Prijemu su prisustvovali predstavnici dijaspore iz evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država koji su iznijeli svoje prijedloge i sugestije u cilju razvoja bolje saradnje između lokalne zajednice i dijaspore.


Predstavnici velikokladuške dijaspore su na ovom prijemu prvenstveno iznijeli primjedbe i sugestije koje su se odnosile na proceduru izdavanja urbanističkih i građevinskih dozvola, s kojom imaju loše iskustvo iz prethodnih godina. Izrazili su zahvalnost načelniku Edinu Behriću na ovom vidu saradnje i brige za dijasporu, te pohvalili aktivnosti koje se poduzimaju u tom pravcu. Posebno su pohvalili projekat „e-matičar“ koji bi uskoro trebao biti u funkciji a koji će uveliko pomoći građanima u dijaspori, jer će biti u prilici da putem on-line aplikacije naruče potrebne dokumente i putem pošte ih dobiju na svoju adresu.

Nnačelnik Behrić je upoznao predstavnike velikokladuške dijaspore sa projektom „Migracije i razvoj“ u sklopu kojeg je otvoren Ured za dijasporu u toj Općini koji će ubuduće kontinuirano pružati usluge građanima koji žive u inostranstvu i na taj način će se nastojati unaprijediti saradnja Općine i dijaspore. Kazao je i da je u sklopu projekta realiziran prvi „Poslovni forum Općine Velika Kladuša“, koji je imao za cilj povezivanje poduzeća iz dijaspore i lokalne zajednice na polju poslovne saradnje i eventualnih ulaganja i investicija na području općine. „Općina Velika Kladuša želi jačati veze sa našom dijasporom i uspostaviti što bolju suradnju i komunikaciju“, poručio je načelnik Behrić po okončanju prijema.

Inače, ovaj prijem realiziran je u sklopu manifesatcije „Kladuški dani dijaspore 2015.“, a naredni događaj je „Veče dijaspore“ posvećeno Kladuščanima iz dijaspore, koji će se održati u srijedu u Gradskom parku, s početkom u 19:00 sati. Na ovoj kulturno-zabavnoj večeri prezentiraće se tradicionalna bh. jela. Ovome dodajmo, da za nedjelju planirana pozorišna predstava Josipa Pejakovića nije održana, zbog nedovoljnog broja prodanih ulaznica.

(rtvusk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime