Veličan: Bilježimo pozitivne rezultate

0
8

ivica velican(1)Sarajevo – Nakon prošlogodišnjih 665.638 prevezenih putnika, Međunarodni aerodrom Sarajevo i u 2014. godini obara rekorde, piše novinska agencija Patria. Tim povodom novinska agencija Patria objavljuje intervju s Ivicom Veličanom, generalnim direktorom Međunarodonog aerodorma Sarajevo.

Patria: Kako ste zadovoljni poslovanjem Aerodroma u Sarajevu i šta se promijenilo od kako ste vi na čelu ove komapnije?

Veličan: Kada je riječ o poslovanju Aerodrom Sarajevo od početka godine bilježimo izvanredne rezultate kako po pitanju prometa, tako i u segmentu finansijskog poslovanja.

Kada je riječ o promjenama, koje su se desile u vrijeme trajanja mog mandata, mogu reći da su se one najviše odrazile na ulaganje u savremenu opremu i infrastrukturu, kao i u uvođenje novih atraktivnih linija za naše putnike, otvorili smo i viskoprofitnu Walk Through prodavnicu bescarinske robe, urađena je rekonstrukcija poslovnog salona, po uzoru na svjetske aerodrome, a također smo svim privrednim subjektima, koji žele prezentirati svoje usluge i proizvode na Sarajevskom aerodromu, omogućili maksimalnu podršku kada je riječ o pružanju reklamnog prostora.

Patria: Na koji način je još moguće poboljšati stanje u ovoj kompaniji?

Veličan: Uprava Međunarodnog aerodroma Sarajevo konstatno ulaže napore u unapređenje svog poslovanja, čime je ovo preduzeće steklo ugled respektabilnog poslovnog partnera, kao i poželjnog poslodavca, što dokazuju mnogobrojni upiti i molbe za prijem u radni odnos, koji nam svakodnevno pristižu.

Jedan od preduvjeta unapređenja poslovanja jeste i briga o željama i zahtjevima naših korisnika u skladu s kojima nastojima prilagoditi naše usluge, a sve kako bi našim putnicima boravak na aerodromu učinili što ugodnijim. Aerodrom Sarajevo godinama vodi računa i o stručnosti i kvalitetu kadra, u čiju edukaciju mnogo ulažemo. Dokaz tome je i Certifikat LH Cargo (Lufthansa Cargo), koji je Sarajevskom aerodromu dodjeljen 2013. godine, a kojim se priznaju obuke iz domena opasnih materija (DGR), koje se sprovode u našem trening centru. Tu su još i mnogobrojna druga svjetska i domaća priznanja.

Patria: Ostvarili ste rekordan broj putnika, šta očekujete za kraj ove godine?

Veličan: Kao što sam već na samom početku kazao, mi od samog početka bilježimo pozitivne rezultate, a upravo ti rezultati naš su poticaj da i u buduće uložemo dodatni napor, kako bi već do kraja ove godine ostvarili rekordnih 700.000 putnika, dok za narednu godinu planiramo dodatno povećati promet na 800.000 putnika. Povećanju putnika svakako će doprinijeti i dugoočekivno otvaranje linije na relaciji Sarajevo-Dubai aviokompanije FlyDubai, a u toku su pregovori sa još nekoliko avioprijevoznika, koji bi otvaranjem svojih linija Sarajevo trebali povezati s atraktivnim svjetskim destinacijama.

Patria: Planirana je i izgradnja molitvene sobe, dokle je došao taj projekat?

Veličan: Zbog velike potrebe i čestih upita putnika da li mogu obavljati molitve dok čekaju svoje letove, Uprava aerodroma je odlučila u staroj upravnoj zgradi, koja je trenutno u fazi rekonstrukcije, izgraditi i sobu za molitvu. Više detalja o molitvenoj sobi imat ćemo po završetku rekonstrukcije zgrade, s tim da mogu reći da je u planu da ona bude izgrađena po uzoru na onu na Minhenskom aerodromu.

Patria: Da li sve veći broj letova iz Tuzle ugrožava poslovanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo ili je konkurencija poželjna?

Veličan: Uvođenje novih linija sa Tuzlanskog aerodroma ne ugrožava poslovanje Sarajevkog aerodroma, niti na Tuzlanski aerodrom gledamo kao na konkurenciju, što također važi i za druge aerodrome u državi. Naprotiv, mogu reći da imamo vrlo korektnu saradnju sa aerodromima u BiH, koja se ogleda u više segmenata; pružanje potpore u edukaciji kadrova, uzajamnu pomoć u opremi, ljudstvu i sredstvima.

Smatram da razvijanjem i održavanjem dobrih poslovnih odnosa sa drugim aerodromima u BiH, doprinosimo i razvoju civilnog zrakoplovstva u našoj zemlji.

Patria: Za Vas kažu da ste društveno odgovorna kompanija. Šta to znači?

Veličan: Međunarodni aerodrom Sarajevo je preduzeće koje nije orjentisano samo na svoje poslovne i finansijske rezultate. Mnogo pažnje pridajemo i društveno odgovornom poslovanju, što je jedan od naših strateških ciljeva. Pokušavamo pomoći gdje god možemo i vidimo da je to potrebno. Našu društvenu odgovornost iskazujemo kroz davanje podrške svojim korisnicima, zaposlenima, životnoj sredini i društvu.

Poseban doprinos Međunarodni aerodrom Sarajevo pružio je za vrijeme velikih poplava, koje su u maju zadesile BiH. Tada smo potpuno besplatno pružili usluge prihvata 214.744 kg humanitarne pomoći, a također smo prije nekoliko godina ukinuli oglašavanja u printanim medijima, kako bi umjesto u te svrhe, novac usmjeravali u donacije za one kojima je pomoć najpotrebnija.

(nap.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime