Večeras u Bosanskoj Krupi film “Istinite priče o Prijedorskom genocidu”

0
9

Večeras u 18h će se održati promocija knjige i prikaz filma, koji svojom tematikom podsjećaju, upozoravaju i govore da se nikad ne zaborave prošla vremena. Tematika ovih priča, ovog nesnosnog zločina koji se desio ljudima koji su u knjizi i u filmu, ali i ljudima koji su i pišu i stvaraju, prenošena je sa ciljem da sačuvaju od zaborava sve ono što im se zbilo.

Knjiga Mirsada Čauševića, prijedorčanina, koji je svoje iskustvo prenio u knjigu, bolno iskustvo u logoru, gubitak braće, tešku sudbinu koja ga je odvela do Amerike, gdje je nastavio da živi i radi i da uprkos svemu bude uspješan i sretan.

– Glavni cilj ove knjige je da očuva istinu i da je sačuva od zaborava, a novci od prodaje knjige isključivo su namijenjeni za spomenik palim žrtvama Prijedorskog genocida, koji još čeka na odobrenje – kazao nam je Mirsad.

Knjiga je poučna, mudra i istinita, bolna nadasve, ali vrijedna jer čuva istinu i samo istinu o onome što je bilo, o onome što je autor sam proživio.

I film je slične tematike, bolne i istinite. Film Avde Huseinovića prikazuje Tomašicu, grobnicu fudbalera kao priču o timovima, o igračima koji su imali snove i želje, koji su voljeli fudbal i uživali u njemu, a čiji ostaci su pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica. Najjeziviji momenat ove priče jeste su ti isti igrači, ti isti klubovi, fudbaleri, ljudi, nekoliko godina prije svojim novčanim sredstvima kupili zemljište za stadion i izgradili ga. Tužna sudbina ovih ljudi je opomena i obaveza nas sviju da čuvamo i pričamo istinu.

I knjiga i film će reći već rečeno, ali na svoj način. Oni su čuvari istine i branioci od zaborava, i naša je obaveza da budemo tu i stalno bdijemo nad tom istinom, da je čuvamo i čitamo i gledamo. Naša je obaveza da nikad ne zaboravimo.

U Domu kulture Bosanska Krupa, u 18h, dođite i sačuvajte istinu od zaborava, poduprite pravljenje spomenika u Prijedoru, palim žrtvama genocida, svim onim dušama koje više nisu sa nama.

(krupljani.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime