Večeras tradicionalna godišnja izložba – Collegiom artisticum

0
6

s_93373189192Sarajevo – Tradicionalna godišnja izložba “Collegium Artisticum” otvorena je večeras u toj gradskoj galeriji povodom 6. aprila, Dana Grada Sarajeva, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika BiH, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Asocijacije arhitekata BiH.

Izložba je okupila stotine posjetilaca koji su došli pogledati 150 izloženih ostvarenja umjetnika iz cijele BiH, nastala u protekloj godini u sva tri duštva.

Prigodnim riječima izložbu je otvorio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, naglasivši da je stvaralaštvo umjetnika Sarajeva u najtežim ratnim vremenima spašavalo Sarajevo od bezizlaza.

– Ovi su umjetnici unutrašnjom stvaralačkom energijom pobijedili nevolje i u tim najtežim vremenima za grad bili poticaj i građanima. Poznato je da su sarajevski umjetnici proslavili ovaj grad i zemlju u svijetu možda i više nego ostali – kazao je on.

Žiri je za ovogodišnju izložbu “Collegium Artisticum 2014.” donio jednoglasnu odluku da se nagrada u kategorji Skulptura dodjeljuje Salimu Obraliću za rad “Stanište”, u kategoriji Grafika Avdi Žigi za rad “Kupačica”, a u kategoriji Novi mediji Gordani Anđelić-Galić za rad “Veliki povratak”.

ULUPUBiH dodijelio je Grand Prix Aleksandri Nini Knežević za rad “Sarajevo Dingbats – Total Design Suvenir 2012/2014.”, a Nagradu za plakat Dejanu Slavuljici za reklamni plakat za “Ena Collection”.

Iz oblasti arhitekture i urbanizma Nagrada za realizaciju dodijeljena je za rad “Jedan mali bazen” Zenica Vedine Babahmetović, te dvije nagrade za ideju za rad “Stambeno-poslovni centar Savica Zagreb” Nikole Žica i “Love Lima – Apartment tower Lima, Peru” grupe autora.

Nina Knežević ističe da je i prije dobijala nagrade, ali da joj je ovo prvi Grand prix.

– Mislim da je potrebna određena kreativna zrelost da bi se dobio Grand prix. Zato mi je jako važno da je žiri izabrao mene i moj rad. Posebnu težinu nagradu daje činjenica da je riječ o tradicionalnoj šestoaprilskoj izložbi – kazala je ona.

Salim Obralić naglašava da još od 1972. godine učestvuje na ovoj tradicionalnoj godišnjoj izložbi, koja je jako važna ne samo njemu, nego i svim drugim umjetnicima, te joj se vrlo rado odazivaju.

Vedina Babahmetović ističe da nagrada uvijek nešto znači, iako nije neophodna.

– Ipak, ona dođe svakako kao potvrda da smo na nekom pravom putu. Jako nam je važno da je nagrada dobijena za objekat male površine, gdje je žiri prepoznao kvalitete – kazala je ona.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime