Vašim rukama ubijena je nada da će građani nesrpske nacionalnosti biti ravnopravni u RS-u

0
18

Gradjanska_koalicija_1.martPrijedor – Koalicija organizacija civilnog društva „Prvi mart“ danas je uputila pismo predsjednicima SDA, SBiH i SDP, nakon što se nisu očitovali koji im je upućen prije sedam dana u vezi političkog napada odbornika njihovih stranaka u Skuštini Grada Prijedora na koordinatora Prvog marta za Prijedor, Mirsada Duratovića. U pismu se navodi:

Poštovani,
U srijedu, 30. oktobra, Vaši odbornici u Skupštini Grada Prijedora smijenili su iz članstva u Komisiji za regionalne i međunarodne odnose, Mirsada Duratovića, preživjelog logoraša Omarske, Manjače i Trnopolja, povratnika i koordinatora Koalicije Prvi mart za regiju. Smijenjen je na prijedlog Muharema Murselovića (SBiH) i uz punu podršku svih odbornika koji dolaze iz Vaših stranaka (SDA i SDP), sa jednim izuzetkom.

Duboko vjerujemo, štaviše, sigurni smo da je smijenjen po nalogu gradonačelnika Marka Pavića i da je to zbog njegovog angažmana u Prvom martu, ali i zbog toga što Duratović odbija da šuti o onome što Vaši odbornici tako glasno prenebregavaju: o Omarskoj, zločinima i zločinicima, masovnim grobnicama.

Sa žaljenjem moramo konstatovati da odbornici koji su pokrenuli i podržali ovu smjene nikada nisu stali niti iza jedne građanske inicijative u vezi sa sjećanjem na prijedorske žrtve, ali su zato za račun Marka Pavića uvjeravali bošnjačku dijasporu da ulaže novac u aparthejd koji tamo vlada. Povrh toga, izabrali su da to urade u trenucima kada je porodicva Duratović pronašla posmrtne ostatke svojih najmilijih u masovnoj grobnici Tomašica.

Dan kasnije smo od Vas zatražili da se o tom činu Vaših partijskih članova i funkcionera očitujete. Da njihovo činjenje podržite ili se od njega ogradite. I da to uradite javno. Nakon sedam dana Vaša šutnja dovoljno jasno govori da je sudbina povratničke zajednice – ne samo u Prijedoru – u rukama srpskih fašista kakav je Marko Pavić i izvršilaca njihovih prljavih radova iz Vaših partija.
Vašu šutnju možemo samo razumjeti kao podršku Vašim odbornicima u daljnjem obezglavljivanju i produbljivanju podjela u povratničkoj zajednici.


Duratović

Duboko vjerujemo, štaviše, sigurni smo da je smijenjen po nalogu gradonačelnika Marka Pavića i da je to zbog njegovog angažmana u Prvom martu, ali i zbog toga što Duratović odbija da šuti o onome što Vaši odbornici tako glasno prenebregavaju: o Omarskoj, zločinima i zločinicima, masovnim grobnicama.

Stoga, želimo Vas ovim putem obavijestiti da ne možemo dalje u dobroj vjeri nastaviti da radimo s Vama na uspostavi zajedničke liste probosanskih partija u entitetu RS za Opšte izbore 2014. godine, za državni i entitetski nivo vlasti. Postupke Vaših odbornika i Vašu šutnju smatramo pucnjem u Prvi mart i potkopavanjem naših napora na registraciji i mobilizaciji građana za glasanje. Onemogućili ste nas u daljnjem širenju aktivističke mreže, jer je jedino u šta naši aktivisti sada mogu biti sigurni je to da će im lokalni funkcioneri SBiH, SDA i SDP nasrnuti na egzistenciju. Štaviše, mogu biti sigurni da će ukoliko institucije RS-a nasrnu na njih u tome imati podršku Vaših odbornika.
Ne možemo nastaviti raditi na izboru ljudi koji će, kao u slučaju Mirsada Duratovića, sutra ponovo izdati povratnike zbog fotelja i podjele novca iz budžeta, jer jučer se to dogodilo u Prijedoru, a sutra će u Bratuncu i Doboju. Na koncu, nije u skladu sa našim vrijednostima da prihvatimo odgovornost za sve nove političke laži koje će političke stranke i njihovi predstavnici podmetnuti na narednim izborima.

Žalimo što ste našim aktivistima koji su predmet parapolicijskog progona, svakodnevnih pritisaka i institucionalne represije poslali poruku da između njih, njihovog truda, borbe i budućnosti i dobrih odnosa sa režimom aparthejda izabrali potonje. Također žalimo što ste vlastima RS-a poslali poruku da su povratnici prepušteni sami sebi i da niko neće stati u njihovu zaštitu ukoliko im bude potrebna.

Koristimo se ovom prilikom i da Vas obavijestimo da nećemo prestati da se bavimo registracijom birača, jer istinski vjerujemo da je Prvi mart ideja čije je vrijeme došlo i najbolji instrument osiguranja potpune jednakopravnosti svih građana naše zemlje na svakom njenom koraku. Na kraju tog procesa, pozvaćemo građane da glasaju ne za partije i političare koji se samo izdaju za probosanske – dok su istovremeno vjerni slugani onih koji su pobili i protjerali naše roditelje, rodbinu i komšije – nego partije i političare koji ne prave kompromise oko vitalnih i suštinskih stvari i ne flertuju sa fašizmom da bi sačuvali vlastitu komociju.

(Bosnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime