Vareš: Uništena privreda i ograničena prava korištenja prirodnih resursa

0
3

Vareš – Po drugi put u ovoj godini blokirani su svi transakcijski računi Općine Vareš. Razlog su neizmirene obaveze za poreze i doprinose za period od 2001. do 2008. godine – 2 miliona maraka bez kamata.

Lako je definisati uzroke finansijske krize u ovoj lokalnoj zajednici. Prije svega to je potpuno uništena privreda, ali i ograničena prava korištenja prirodnih resursa. Mnogo teže je naći izlaz iz stanja u kojem su se, ne svojom krivicom, našli stanovnici ove općine.

U Varešu još čekaju zvaničnu odluku u vezi sa žalbom općinske administracije na rješenje Porezne uprave o blokadi računa.

Vitalne funkcije ove lokalne zajednice su dovedene u pitanje. Za rješavanje trenutne situacije iz Vareša se traži pomoć viših nivoa vlasti.

Vareški načelnik Avdija Kovačević upozorava da može doći do gašenja lokalne zajednice ukoliko ne dobiju neku konkretnu pomoć od viših nivoa vlasti.

Najdirektnije posljedice trpi i oko 65 uposlenih koji mjesecima ne dobijaju plaće.

“Za ovu godinu smo primili 6 plata sa uplaćenim doprinosima. Mi smo potpisali sa načelnikom Općine Vareš minimalnu osnovicu po kojoj bi se izvršavao obračun plaća, to je iz razloga da bismo imali redovne plaće”, objašnjava Miralem Musa, predsjednik Sindikata uposlenika u Općini Vareš.

U Vladi ZDK-a nedavno je održan sastanak sa načelnicima općina na kojem se govorilo i finansijskom problemu Varešana.

“Malo me iznenađuje i činjenica da i kontrolni organi u to vrijeme nisu reagovali nego reaguju danas. Mislim da i u tom dijelu treba biti mnogo efikasniji”, kaže premijer Miralem Galijašević.

Stanje u Varešu je, pored ostalog, i posljedica ograničenja koje lokalna uprava ima u gazdovanju prirodnim resursima, ističe Zdravko Marošević, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Za narednu semicu je zakazan nastavak vanredne sjednice Općinskog vijeća Vareš na kojoj će, ukoliko do tada ne bude deblokiran općinski račun, uslijediti raspuštanje Vijeća i ostavke čelnih ljudi ove lokalne zajednice. Ukoliko se to i desi, teško da će to biti korak ka rješavanju životnih pitanja građana Vareša.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime