Vareš: Bedž kao simbol stradanja Bošnjaka u minulom ratu

0
64

Vareš: Bedž kao simbol stradanja Bošnjaka u minulom ratu

Vareš – Pletene salvete, stolnjaci, razni bedževi, torbice, pape, čarape, priglavci, ali u poruci i pouci bedža “Cvijet sa pet latica, pupoljkom i stabljikicom” je prioritet djelovanja ovog udruženja

Sjedište Udruženja “Žene Stupnog Dola” smješteno je u varoškoj čaršiji, a glavne aktivnosti njegovih članica vezuju se za pet zaselaka uključujući i centralno selo Stupni Do po kome su prepoznatljive među udruženjima žena u Zeničko-dobojskom kantonu. Simbol udruženja je bedž – cvijet, ispleten od konca korala bež boje. Nerma Likić, predsjednica udruženja, pojašnjava: – Naš bedž, “Cvijet pet latica, pupoljka i stabljike”, simbolizuje veliko stradanje stanovnika iz pet zaselaka koje se dogodilo u drugoj godini. Središnji pupoljak simboliše sabirni centar stupodolskog stanovništva tog kobnog 23. 10. 1993., stabljikica je simbol “puta spasa”, a boja našeg bedža više kazuje od svake riječi. Crna boja predstavlja tamu oko sela, a smeđa tužne jeseni.

Očuvanje kulturne baštine

Prema kazivanju vrijedne i susretljive predsjednice Nerme, udruženje je osnovano 2008.godine, ali njegovo najaktivnije djelovanje počinje od prošle, 2015. godine, kada je preregistrovano s novom predsjednicom, zamjenicom i novim Upravnim odborom. – Udruženje broji 182 članice koje nas podržavaju u aktivnostima, ali glavni stub rad naslanja se na 23 žene – kaže predsjednica i dodaje kako je svrha osnivanje ove asocijacije organizovano i slobodno okupljanje žena radi promocije i zaštite ženskih prava i očuvanje bosanske i lokalne kulture i tradicije. “ Za naš rad vezuju se brojne aktivnosti na kojima nam mogu pozavidjeti i daleko starija i poznatija udruženja koja okupljaju ljepši pol”, uz osmijeh zadovoljstva veli Nerma Likić.

Kreativnost kao terapija

Ono sa čime se posebno ponose aktivistice jesu organizovana druženja, kreativan rad, te izložbe rukotvorina od vune, svile, tekstila, keramike.“ Puno to znači ženama, koje su uglavnom domaćice i zatvorene u kućama, a kako među nama ima aktivistica koje nose ratne duševne rane za gubicima najdražih, možete zamisliti šta znače druženja i kreativan rad koji je najdjeotvornija terapija za sve nevolje koje nosi sa sobom današnjica”, kaže Nerma i s ponosom nabraja imena vrijednih aktivistkinja: Elvedine, Sabahe, Zinete, Ramize, Indire, Sanije, Nizame, Fatime, Remze, Ćatibe, Mirele, Šerife, Dine, Nesibe, Hasije, Zahide Likić, Samire Kamenjaš, Kimete Redžić, Rabije i Muamere Mahmutović, te Sabihe Operta.

Riznica rukotvorina

Riznica rukotvorina, koje ljepotom plijene pažnju i divljenje, najbolji su dokaz rada ovog udruženja. Tu su: pletene salvete, stolnjaci, razni bedževi, torbice, pape, čarape, priglavci, ali u poruci i pouci bedža “Cvijet sa pet latica, pupoljkom i stabljikom” prioritet je djelovanja Udruženja. Predsjednica s ponosom pominje ime prvog čovjeka općine Vareš Avdije Kovačevića. “ Puno nam znači podrška Općine”, veli naša sagovornica.

Piše: Mustafa Smajlović

(preporod.com/akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime