Vanredna sjednica Savjeta Muftijstva mostarskog: Što hitnije održavanje lokalnih izbora u Stocu

0
7

13 10 2016 04 sjednica savjeta muftijstvo mostarsko

Stolac – Na vanrednoj sjednici Savjeta Muftijstva mostarskog održanoj danas u Stocu izdato je sljedeće Saopćenje za javnost u kojem je izraženo žaljenje što se i prije sudskih procesa za prekid izbora optužuju i što se presude donose isključivo Bošnjacima Stoca, pa čak i Stolačkom imamu, ustrajnom građanskom aktivisti Amer-ef. Beći. Sjednicom je predsjedavao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović a sjednici su prisustvovali svi glavni imami medžlisa Muftijstva mostarskog i direktor Karađoz-begove medrese.

„Svjesni smo da je naše društvo ranjivo, da svi trebamo pokazati zavidan nivo strpljivosti i ulaganja napora u procese izgradnje mira, povjerenja i države u cjelini, ali to trebamo temeljiti na pravdi i pravičnosti.

Kontinuitet nesavjesne politike vlasti i odnosa prema građanima Stoca zabilježen je i u procesu pripreme i realizacije oktobarskih izbora. Začuđuje nas da se i prije suda i sudskog procesa za prekid izbora optužuju i donose presude isključivo Bošnjacima Stoca, pa čak i stolačkom imamu, ustrajnom građanskom aktivisti i humanisti Amer-ef. Beći. Pravo i pravda ne mogu biti selektivni. Smatramo da se trebaju ispitati i istražiti sve okolnosti kontinuiteta jedne politike koja provodi segregaciju u bosansko-hercegovačkom gradu Stocu, a cijenimo da to nedvojbeno ima uzročno-posljedičnu vezu sa onim što se desilo na dan izbora. Savjet Muftijstva mostarskog traži provođenje fer i korektnih demokratskih izbora u što skorijem vremenu gdje će se svim građanima, u slobodi, omogućiti da po savjesti izaberu svoje predstavnike u lokalnoj vlasti“, navodi se u današnjem saopćenju.

U saopćenju su također podsjetili domaću javnost kako je Islamska zajednica opredijeljena procesima međureligijskog dijaloga, međuvjerske saradnje i promicanja vrijednosti koje doprinose boljem, stabilnijem i sigurnijem društvu. Savjet Muftijstva mostarskog odao je priznanje Islamskoj zajednici u Stocu i njenim pripadnicima na uloženim ogromnim naporima u obnovi džamija i vakufske imovine u ovom gradu koja je u cijelosti bila porušena tokom 1993. godine.

„Uporedo sa procesom obnove vakufske imovine i kulturno-historijskog nasljeđa u vlasništvu Islamske zajednice, predanim radom i zalaganjem učinjeno je mnogo na obnovi povjerenja, mira i života na ovim prostorima. Islamska zajednica je posvećena procesima međureligijskog dijaloga, međuvjerske saradnje i promicanja vrijednosti koje doprinose boljem, stabilnijem i sigurnijem društvu u kojem se uvažavaju različitosti, poštuje pravo drugog i drugačijeg, njegova čast i dostojanstvo. Stolac je jedinstven primjer u čitavoj Hercegovini gdje je implementacija aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma uspješno provedena, zahvaljujući opredijeljenosti Bošnjaka koji su, svojom odlučnošću, istrajnošću, s velikom vjerom i ljubavlju iz čistih patriotskih razloga ovom gradu vraćali nadu u zajednički život i Bošnjaka i Hrvata i Srba i svih ostalih građana“, poručeno je sa današnje sjednice.

Ukazano je i na dugogodišnju diskriminaciju Bošnjaka u ovom gradu i na očite primjere opstrukcije općinske vlasti.

„Nažalost, Bošnjaci Stoca kontinuirano su izloženi brojnim oblicima diskriminacije koja se prvenstveno manifestira u općinskoj državnoj administraciji gdje su od 58 uposlenika Općine njih 48 Hrvati, a od 20 pripravnika po raspisanom pozivu, primljeno je 18 Hrvata i 2 Bošnjaka, te u školstvu gdje općina diskriminira mlade Bošnjake, a najočitiji primjer je stipendiranje 40 učenika hrvatske nacionalnosti i jednog Bošnjaka. Stanje je još gore u javnim preduzećima gdje Bošnjaka skoro nema nikako. Grantom iz budžeta Općine Stolac ove godine je Župnom uredu Katoličke crkve u Stocu dodijeljeno 50.000,00 KM, dok Islamskoj zajednici Stolac nije dato ništa. Na području Općine realizovani su projekti komunalne infrastrukture koji su ciljano i planski zaobilazili naselja i plodnu zemlju na dubravskoj visoravni i okolini Stoca gdje žive Bošnjaci. U Stocu je vršena i sistemska kristijanizacija javnog prostora – Starog stolačkog utvrđenog grada koji treba da bude u službi općeg dobra svih građana kao nacionalni spomenik države Bosne i Hercegovine.

Najnoviji primjer zloupotrebe javnog prostora je i postavljanje kipa Gospe u dvorištu područne škole na Hodovu koju pohađaju djeca svih nacionalnosti.

„Bošnjacima Stoca nametnuta je atmosfera pritiska, podređenosti i potpune marginalizacije u javnim i društvenim sferama života, što se ipak, uz veliku volju i pribranost Bošnjaka Stoca, nije reflektiralo na međuljudske, međuvjerske i međunacionalne odnose“, navodi se dalje u saopćenju.

Na kraju je izraženo i uvjerenje kako Stolac mora ostati grad suživota i dijaloga među narodima i vjerama.

„Čvrsto vjerujemo da Stolac može i mora biti mjesto susreta, dijaloga i mira među narodima i vjerama, da zahvaljujući svom bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i baštini, intelektualnom i ljudskom potencijalu, treba se graditi i razvijati u prosperitetniji centar života, iz kojeg se ne odlazi i ne iseljava, već dobija prilika za pošten i dostojanstven život“, kaže se na kraju saopćenja.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime