Valentin Inzko i Tamir Waser nakon PIC-a: Političari se trebaju ugledati na građane

0
24

inzko-nevolja-ne-poznaje-entitetske-graniceRusija, Sarajevo – Sa kominikeom Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) koji se sastao danas i jučer u Sarajevu, dajući ponovo neupitnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, jedino se nije usaglasila Rusija, kazao je visoki predstavnik u našoj zemlji Valentin Inzko, na današnjoj press konferenciji.

Inzko je istakao da se u kominikeu, između ostalog, pozivaju bh. političari i institucije da se okrenu građanima i odgovorno reagiraju na legitimne zahtjeve koji su u cilju poboljšanja ekonomske i socijalne situacije u BiH, te dodao da mu nisu poznati razlozi zbog kojih je Rusija donijela ovakvu odluku.

Zadivili javnost

Govoreći o nedavnim poplavama koje su zahvatile skoro cijelu BiH, Inzko je kazao da je ova vanredna situacija u našoj zemlji pokazala da su se izbrisale entitetske granice.

– Građani BiH su zadivili evropsku i širu javnost svojom solidarnošću u ovim teškim vremenima, ne gledajući ko je pripadnik kojeg naroda. Političarima to, baš kao i višemjesečno izražavanje nezadovoljstva građana, treba poslužiti kao primjer da je vrijeme za jedan novi politički pristup, jer građane očito ne zanimaju podjele iz prošlost. Istakao bih da su članice zemalja PIC-a uključene u pomoć BiH nakon ove prirodne nesreće, a i Evropska unija je opredijeljena da pomogne BiH u ovim teškim trenucima, kazao je visoki predstavnik EU u BiH.

Pojašnjavajući zaključke Upravnog odbora PIC-a, Inzko je kazao da je i ovoga puta dana neupitna podrška Uredu visokog predstavnika.

– Međunarodna zajednica je opredijeljena da do kraja završi svoj posao u BiH. Građani ove zemlje žele nova radna mjesta, presude za korupciju, bolje obrazovanje i zdravstvo, naglasio je Inzko, ističući kako su predstojeći izbori šansa za promjenu.

Ističući važnost izbora, visoki predstavnik je kazao “da bi i predizborna kampanja, za razliku od dosadašnjih, trebala poslužiti za predlaganje konstruktivnih i efikasnih rješenja, a bh. političari i institucije bi trebali raditi na provođenju reformi do kraja postojećeg mandata”. Inzko je dodao da će građani ne bi smjeli dozvoliti da ih se plaši te da, ukoliko ne izađu na izbore, onda ne treba da očekuju ni promjene.

Neriješena goruća pitanja

Sličnog je mišljenja i njegov zamjenik Tamir Waser, koji je, obraćajući se novinarima, kazao da će mnogi političari pokušati iskoristiti situaciju koja se trenutno dešava u BiH.

– Upravni odbor PIC-a nezadovoljan je zbog neriješenih gorućih pitanja. To se posebno odnosi na situaciju u Mostaru, gdje su građani godinama taoci dviju stranaka SDA i HDZ-a. Ove dvije stranke ne mogu postići dogovor, a građani već pet godina ne mogu izabrati lokalnu upravu. To se može promijeniti, a Mostar može postati pozitivan primjer, umjesto što je sada u blokadi, smatra Waser.

(osobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime