Valentin Inzko: Distrikt Brčko je dobar model za ostatak zemlje

0
3

download (3)Brčko – Visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je danas u Brčkom na manifestaciji obilježavanja godišnjice postojanja Distrikta da 15 godina nakon uspostavljanja Distrikta njegove institucije rade, a građani uživaju veću sigurnost.

Dodao je da mnogi od njih vide određeni nivo prosperiteta i da “moramo nastaviti da radimo tako da osiguramo priliku za zaposlenje za sve građane Distrikta”.

“Zadatak koji se nalazi pred predstavnicima građana Brčkog, isti je zadatak koji je i pred predstavnicima građana u cijeloj zemlji, a to je povećati sadašnje uspjehe kako bi životni standard mogao rasti brže i puno značajnije”, rekao je Inzko.

Visoki predstavnik je istakao da uspjesi koji su u prošlosti postignuti u Brčkom pokazuju da je uspjeh moguć, i u Brčkom i u Bosni i Hercegovini, ali je dodao da su u posljednjih nekoliko godina reforme u Distriktu zaustavljene i da se mora ojačati opredjeljenje da se nastavi s napretkom.

“Kao i ostatak zemlje, Distrikt se suočava sa stvarnim problemima. Ne moram nikoga podsjećati da je korupcija uvijek bila jedna od stvari koja najviše zabrinjava građane, a institucije Brčkog su imale različite rezultate u borbi protiv nje”, rekao je Inzko.

Naveo je da je, uprkos činjenici da je Brčko uvijek imalo bolje ekonomske rezultate od ostatka zemlje, nezadovoljstvo određenog broja građana lošim životnim standardom u poređenju sa susjednim zemljama tu prisutno jednako kao i drugdje u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik također je tražio promjenu u političkom pristupu, te naglasio da je u prošlosti Brčko često služilo kao primjer šta se može uraditi u BiH kada se izazovima koji se čine skoro nepremostivim pristupi maštovito i odlučno.

“Institucije koje su stvorene u Distriktu Brčko omogućile su rješavanje strateških izazova na načine koji su i praktični i efikasni, te je tako odgovoreno na stvarne potrebe građana. To nije loš model za ostatak zemlje, sve dok političke partije budu radile zajedno da učine život boljim za sve stanovnike Distrikta, a posebno danas kada više nego ikada postoji jasna i goruća potreba za novim političkim idejama”, rekao je Inzko, saopćeno je iz OHR-a

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime