Vakufska direkcija: Zgrada Medrese u Fojnici vraćena njenim izvornim vlasnicima

0
15

cc5b9db64d486ba04846463302fe8b29_XLFojnica – U četvrtak, 12.12.2013. godine Općinsko vijeće Fojnice donijelo je Odluku o privremenom vraćanju vakufske imovine Islamskoj zajednici u BiH, odnosno Medžlisu Islamske zajednice Fojnica.

Naime radi se o objektu „Medrese“ koja je dugi niz godina služila kao zgrada Općine Fojnica.

Ovim činom završena su dugogodišnja nastojanja Vakufske direkcije IZ i  Medžlisa IZ-e Fojnica da objekat vrati njenim izvornim vlasnicima.Prema historijskim izvorima izvjesni Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici. Tekiju su zapalili četnici prilikom povlačenja 1945. godine nakon čega više nije obnavljana.

Postojeća zgrada medrese izgrađena je 1906. godine.

Sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je Vakufska direkcija da bi je 1945. god. komunističke vlasti oduzele od Islamske zajednice. 

Aktom o nacionalizaciji, medresa je nacionalizovana 1959. god. Od tada je medresa služila kao zgrada Općine sve do prije dvije godine. Islamska zajednica u toku cijelog ovog perioda nikada nije dobila bilo kakvu nadoknadu niti je imala bilo kakvo pravo pristupa medresi svih 68 godina. 

Na sjednici Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Fojnica, koja je održana 18.12.2013 god. doneseni su sljedeći zaključci:

1. Izvršni odbor Medžlisa čestita načelniku gosp. Salkanu Merdžaniću, predsjedniku općinskog vijeća dr. Bogomiru Barbiću i svim vijećnicima na odluci da se medresa vrati na privremeno korištenje do zakona o restituciji Medžlisu IZ Fojnica, kao i na povratku kina HKDU “Rodoljub” Fojnica. 

2. Medžlis IZ-e Fojnica očekuje da će se u skorije vrijeme potpisati sporazum sa Islamskom zajednicom kao što je to Općina uradila i sa Katoličkom crkvom u Fojnici.

Vakufska direkcija IZ čestita Općini Fojnica i Medžlisu IZ Fojnica na ovom poduhvatu i nada se da će i druge općine i medžlisi slijediti njihov primjer.

(vakuf.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime