Vakufska direkcija: Uskoro popis i procjena vrijednosti vakufske imovine IZ Bošnjaka u Njemačkoj

0
2

07 04 2016 01 vakufska direkcija izb njemacka 1

Njemačka – Muftija njemački Pašo ef. Fetić posjetio je Vakufsku direkciju i tom prilikom susreo se sa direktorom Vakufske direkcije dr. Senaidom Zajimovićem. Tema razgovora bila je status nekretnina u Njemačkoj, a koje su u vlasništvu džemata IZ koji su uspostavljeni i egzistiraju na području cijele Njemačke. Na području Njemačke džemati su vlasnici oko 49 objekata koji imaju veliku vrijednost.

Na samom početku sastanka utvrđeno je da je cilj muftijstva i džemata u Njemačkoj da se provede procedura uvakufljenja nekretnina i da se istim odredi namjena vakufnamom te da upravljanje tim objektima bude u skladu sa Pravilima o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori.

U tom kontekstu dogovoreni su i konkretni koraci. Mešihat IZ Bošnjak u Njemačkoj će formirati komisiju koja će u prvom redu izvršiti popis imovine i procjenu vrijednosti te imovine, s tim da će se procjena vršiti u skladu sa realnom procjenom vrijednosti nekretnina.

Nakon popisa i procjene vrijednosti imovine provest će se procedura uvakufljenja te u sklopu procedure uvakufljenja utvrditi se svrha nekretnina, upisat će se u jedinstveni registar vakufa, izdat će se vakufnama te će se na taj način objekti koji prođu ovu proceduru uvesti u normativne akte koji tretiraju pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom.

U toku sastanka još jednom se podsjetilo na proceduru te obaveznost da svako uvakufljenje nekretnina mora biti pripremljeno za sjednicu Vijeća muftija, te da određena nekretnina može postati vakufom tek kada Vijeće muftija da svoju saglasnost.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime