Vakufljenje nekretnina u dijaspori

0
1

04 12 2015 01 vakufljenje dijaspora 1

Švicarska – Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH susreo se sa članovima džematskog odbora u džematu Argau i razgovarao sa njima o proceduri uvakufljenja nekretnina koje su džematlije ovog džemata u proteklom periodu kupile i za što su uvakufili svoja novčana sredstva.

Naime, Vakufska direkcija je još prije dvije godine inicirala Pravilnik o pravnom statusu vakufa u dijaspori, a Rijaset IZ u BiH je nakon održane javne rasprave u svim džematima dijaspore usvojio Pravilnik koji načelno tretira položaj i provođenje procedure vezane za vakufe po istom principu po kome se ona realizira u Bosni i Hercegovini. Pravilnikom je predviđeno da svi džemati koji u svom vlasništvu posjeduju objekte i druge nekretnine imaju provesti proceduru uvakufljenja i pravno formalno je vezati za Islamsku zajednicu u BiH. Procedura podrazumijeva da nakon uknjižbe vakufa na džemat (udruženje) skupština džemata donese odluku o uvakufljenju, zatim na uvakufljenje krovna organizacija Islamske zajednice Bošnjaka u dotičnoj državi da svoju saglasnost, a potom Vakufska direkcija provede proceduru uvakufljenja i delegira uvakufljenje na Vijeće muftija koje daje konačnu saglasnost na uvakufljenje. Saglasnošću Vijeća muftija pravno formalno nekretnina postaje vakufom i tek tada se može kazati da je to vakuf Islamske zajednice Bošnjaka u tom mjestu.

Džemat Argau započeo je proceduru i nakon upotpunjavanja dokumentacije pristupit će se konačnom činu uvakufljenja. Inače je ovaj džemat uspio obezbijediti veoma impozantne prostorije za obavljanje vjerskih, edukativnih i kulturnih aktivnosti. Džemat broji 950 registriranih članova. Imam džemata je dr. Muris ef. Purić a njegov pomoćnik je hfz. Muhamed Koluh. Predsjednik džemata je ing. Mujala Mirzet. Inače je Pravilnikom, koji je poslat svim islamskim zajednicama Bošnjaka u dijaspori, predviđeno da džematski odbori u skorije vrijeme pristupe i započnu proceduru uvakufljenja. U isto vrijeme kad kreće procedura uvakufljenja džemati popunjavaju formulare u koje unose podatke o vakufskim nekretninama.

(vakuf.ba/rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime