Vahid Halilhodžić: Dosta je bilo šutnje, od rata je 20 godina, a BiH ne ide naprijed!

1
39

Vahid Halilhodžić: Dosta je bilo šutnje, od rata je 20 godina, a BiH ne ide naprijed!

Svijet, BIH – Dosta je bilo šutnje, ali i patnje naroda. Od rata je prošlo 20 godina, a zemlja ne ide naprijed. Samo se pojedini političari bogate, a narod gladuje. Vidim ja to i iz Tokija, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za “Dnevni avaz” Vahid Halilhodžić, veliki nogometni stručnjak, koji je slavu stekao širom svijeta. Popularni Vaha trenutno je selektor Japana, ali, kako kaže, brine se za svoju državu, svoj Velež i raduje se uspjesima naše zemlje.

– Niko nije slijep. Zamislite koliko je meni srce bilo kada sam vidio one dečke, one zlatne košarkaše, onog Džanana i Njegoša zagrljene. To je Bosna i Hercegovina, takva i treba biti. Pa atletičar Amel Tuka. On osvoji bronzu pa kaže: “Medalja za narod.” Svi trebamo takvi biti, bez obzira na to jesmo li Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. To je prava BiH – ističe Halilhodžić.

Ko se crveni

Šta mi se ovo događa s Veležom, bilo je prvo pitanje Halilhodžića kada je na displeju mobitela vidio da je poziv iz “Dnevnog avaza”. Nakon kraćeg “brifinga” o situaciji u mostarskom klubu, Halilhodžić je kazao: – Tuga je sve to, velika tragedija za Velež, grad Mostar i sve ljude koji žive u njemu. Nekako me strah da će se, ako Velež ispadne u Drugu ligu, ugasiti. Pa šta ljudi u gradu misle o tome? Crvene li se? – kaže on.

Fudbalski klub Velež sada je i definitivno u najgoroj situaciji od osnivanja! Slab start prvenstva u Premijer ligi, smjene uprave i trenera, dovele su ovaj klub iz Mostara pred samu provaliju. Na površinu su posljednjih dana isplivale sve negativnosti koje se od kraja prošle sezone gomilaju u našem nekadašnjem fudbalskom gigantu.

Vaha, ko bi se, prema Vama, trebao najviše crvenjeti?

– U prvom redu svi oni koji su ga otjerali s Bijelog brijega. Ti koji su to uradili, dobro su znali šta rade kada su taj potez povukli. To je bijedno. Uredu je ako Veleža više nema na drugoj strani Mostara, a znam da ga ima, jer mnogi od njih i danas vole “Rođene”, šta je s obeštećenjem koje mu pripada? Zbog čega su se ušutjeli?

Strah od ponora

Zaista mislite da će Velež nestati, ako ispadne u Drugu ligu?

– Strah me tog scenarija, koji je sasvim realan. Pa vidjeli ste kakvu je agoniju Velež imao 2002. godine kada je ispao iz Premijer lige. Trebale su im tri godine da se vrate u društvo najboljih. I to kakve duge tri godine. Sada me strah da se ne ugase.

Ko, u ovom trenutku, najviše može pomoći “Rođenima”?

– Gradonačelnik Mostara (Ljubo Bešlić, op. a.), političari u Hercegovini i oni koji su u Sarajevu, pa i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Svi se oni trebaju pitati šta je s Veležom, kako mu mogu pomoći. Naravno, i prijatelji kluba, bivši igrači i sadašnja i bivša uprava.

Zašto smatrate da političari mogu spasiti Velež?

– Zato što su se svi digli na noge kada se trebao obnoviti Stari most. Svi su se te 2003. i 2004., kada je obnovljen, u Mostaru i BiH izvukli iz ralja politike i kazali: “Dosta je gluposti, Stari most treba se obnoviti.” Ono što je Stari most za Mostar, to je i Velež. I on je simbol Mostara, sinonim za grad. I sada se svi oni trebaju uvezati i kazati: “Idemo spasiti i Velež.”

Zaista smatrate da su mnogi zakazali?

– Naravno da jesu, pa nije Velež samo Vahin ili nas nekolicine koji pomažemo klub. Nas dva- tri bivša igrača damo nešto novca i to je to!? Ne, nije to pošteno. Svi trebaju pomoći Veležu. Uostalom, kada je klub već protjeran u Vrapčiće, zašto nema svoj stadion?

Skica stadiona je napravljena, sada se samo čeka novac za gradnju…

– Ako se budu čekali pojedinci koji su u stanju i koji bi trebali pomoći klubu, odnosno ne pomoći, to bi moglo trajati unedogled. Da se pitam, ja bih s gradnjom krenuo odmah, pa mic po mic, završio bi se stadion za godinu-dvije.   Pomoć klubu

U Mostaru Vas hvale, kažu da redovno uplaćujete donacije klubu?

– Red je da se pomogne, kada se već može. Dakako da se svoj grad i bivši klub ne smiju zabopraviti. Uplaćivao sam, davao, pomagao… Ove godine nisam ništa dao novca, jer sam imao frku s transferima. Pomoći će Vaha opet, iako mnogi meni nisu pomogli kada sam 1992. apelirao za mir. Pa ja sam ranjen u trenutku kada sam želio zaustaviti bezumne sukobe. Kuća mi je zapaljena. Šta sam trebao nakon toga uraditi? Da se nikada ne vratim u svoj grad? Ne, to nisam mogao. Tako i ovi sada političari na vlasti ne smiju zaboraviti Velež. Uskoro dolazi porodica

Kada Vas možemo očekivati u Jablanici, Mostaru, Sarajevu?

– Doći ću, uskoro. Posljednjih mjeseci u BiH me nije bilo, jer sam se odselio u Japan. Sada čekam da mi porodica dođe, konačno. Skoro pola godine sam u Tokiju sam, ali sva dešavanja pratim. Kako ono kažu: Mogu mene istjerati iz BiH, ali ne mogu BiH iz mene. Tako isto i kod mene imaju značenje Mostar, Jablanica, Velež, BiH…

Po pobjedu u Belgiju

Japan polako kreće prema Mundijalu, a BiH se nada plasmanu na Euro? – Vidim da je Mehmed Baždarević uvezao nekoliko pobjeda, ide bolje. Super je to. Sada slijede Belgije i Andora. Čitam, neki kažu dosta su četiri boda. Nisu, treba ići na svih šest. Treba ići po pobjedu.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime