‘Uzalud vam diplome Bošnjaci’: Ahmed emigrirao iz Slovenije nakon dvije godine neuspješnog traženja posla

0
7

ahmed-pasicSanski Most, Slovenija – Nakon dvije godine neuspješnih pokušaja da dobije posao, iz Slovenije je ponovo emigrirao 39-ogodišnji Ahmed Pašić, doktor socijalne antropologije, koji je lani tek u drugom krugu izbora izgubio na izborima za gradonačelnika Jesenica, gradića u kojemu je rođen u bošnjačkoj porodici rodom iz Sanskoga Mosta.

U Sloveniji nikako nisam uspijevao dobiti posao, najčešće su mi odgovarali da sam previše obrazovan i da ne mogu zaposliti doktora nauka na plaću od samo 750 eura”, kazao je Pašić prije ukrcavanja u avion za Singapur, gdje su prije toga već otišli njegova supruga, rodom Malezijka, s dvoje njihove djece.

Pašić se u Sloveniju s porodicom ponovo doselio pretprošle godine, došavši iz Singapura u kojem je prije toga 6 godina radio za jednu američku korporaciju koja ga je sada pristala primiti natrag, nakon samo jednog e-maila, bez primjedbi na njegovo obrazovanje.

Pašić je lani, nakon kandidiranja za gradonačelnika u gradiću s trećinom bošnjačke populacije, postao jedan od najpoznatijih ljudi, a više ga je medija kandidiralo za osobu godine jer se intenzivno volonterski bavio različitim društvenim radom i humanitarnom pomoći, prenosi Fena.

Uz to je bio aktivan u bošnjačkim ustanovama, a nakon što je doktorirao u Ljubljani u mlađim je danima napisao pet knjiga, uglavnom o temama kulturološkog sadržaja, na temu islama u Evropi, a pisao je i za mnogo novine i časopise u Sloveniji i BiH.

“U dvije godine boravka u Sloveniji, gdje smo se vratili misleći da je to bolje zbog djece, ni ja ni supruga, koja je profesorica engleskog jezika, nismo uspjeli naći posao”, kazao je Pašić, svjestan da dijeli sudbinu mnogih mladih Slovenaca koji ne uspijevaju naći posao, unatoč kvalifikacijama i obrazovanju, pa se mnogi zadnjih godina krize odlučuju za odlazak u inostranstvo. Najčešće su to evropske države, ali neki sreću traže i u Australiji, Kanadi, SAD-u i drugim prekomorskim zemljama.

Pašić kaže da vjeruje da će, unatoč njegovom odlasku iz Slovenije, preživjeti njegova nevladina organizacija “Za ljepše Jesenice”, koju je osnovao kad se kandidirao za gradonačelnika, kao i brojne inicijative do kojih je njegovim angažmanom i naporom prijatelja došlo na uređenju rodnog grada.

(bportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime