Uvođenjem sustava 48, općina Jablanica dobija ono što je bio nedostatak proteklog perioda

0
6

Jablanica – Načelnik općine Jablanica Dedić Salem izrazio je posebno zadovoljstvo u povodu današnje posjete čelništva pobratimske općine Inđije iz republike Srbije te naglasio značaj informacijskog sustava (sustav 48), koji će pomoći u rješavanju pitanja građana, a koji je od danas pušten u probni rad na službenoj stranici općine Jablanica.

Na pitanje što znači uvođenje sustava 48 za građane općine Jablanica, Dedić je istaknuo: “Ono što smo prije svega prepoznali u toku vođenja razgovora i upoznavanja sa ovim informacionim sistemom jeste to da je isti usmjeren ka još boljem pristupu i rješavanju zahtjeva građana, gdje su prije svega oni stavljeni na prvo mjesto. Građani općine Jablanica će pomoću ovog sistema, putem besplatne sms poruke, telefonskog poziva ili e-maila postavljati sva pitanja koja ih interesuju, a zatim postoji obaveza određene službe, organa Uprave općine Jablanica ili neke druge javne ustanove, da u roku od 48 sati dostavi odgovore na građanske zahtjeve”.

Kako je rekao Dedić, “uvođenjem sistema 48, općina Jablanica dobija ono što je bio nedostatak proteklog perioda, odnosno detaljniji uvid o upravljanju javnih preduzeća i javnih ustanova, čiji je osnivač općina Jablanica. Mi ćemo tokom sedmičnih izvještaja u sali općinskog vijeća imati priliku da sagledamo izvještaje koji će kroz sistem biti prikazivani kompletnom timu i ono što nas posebno interesuje su izvještaji javnih ustanova i javnih preduzeća”.

Kada je riječ o tome u koje će javne ustanove u općini Jablanica biti uveden sustav 48, Dedić je naglasio kako će se  prije svega krenuti sa Javnim komunalnim poduzećem, koje je trenutno u stečaju, gdje će se uz pomoć ovoga sustava moći pratiti sedmično naplate usluga, rješavanja problema građana i svega onoga što radi Javno komunalno poduzeće.

“Potom ćemo korak po korak i sve druge javne ustanove vremenom uvoditi u ovaj sistem. Zasigurno nam je potrebno vremena da vidimo kako ovo sve funkcionira i s toga imamo probni period od godinu dana, gdje ćemo se upoznati sa odgovornošću prema sredstvima budžeta općine Jablanica, sa uštedama i popravkom stanja, te odgovornošću javnih preduzeća i javnih ustanova kao i njihovih nadzornih odbora”, rekao je Dedić.

Dajući odgovor na pitanje kako su se do sada podnosili izvještaji javnih poduzeća i javnih ustanova, Dedić je naglasio kako je to do sada rađeno kroz sustav podnošenja polugodišnjih i godišnjih izvještaja općinskom Vijeću ili njemu kao načelniku Općine, kao i da kroz to nisu imali uvijek zadovoljavajuću priču, što je dovelo da nestabilnog stanja u određenim subjektima.

“Općina Inđija i naša općina Jablanica su pobratimske općine i Inđija je jedna od najrazvijenih u republici Srbiji, koja ima stopu nezaposlenosti od 6 do 8 posto, i naravno izražavam veliku zahvalnost građanima i predstavnicima ove općine što su nas prepoznali kao jednu malu Općinu,ali prvu u Bosni i Hercegovini koja uspostavlja sistem 48 na način po uzoru na njih. Moja naredna aktivnost i suradnja je usmjerena u pravcu da naši privrednici budu gosti u općini Inđija te da se upoznaju sa njihovim napretkom, investicijama i da se upoznaju sa stranim investitorima i načinom pridobijanja istih. Ne mogu a da ne spomenem uvaženog bivšeg predsjednika općine Inđija Gorana Ješića, koji je po uzoru na američku državu Baltimor, 2003. godine implementirao ovaj sistem u općini Inđija, što je vremenom dovelo do toga da su jedna od najrazvijenijih općina”, kazao je načelnik općine Jablanica Salem Dedić u intevju

(informativa.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime