Uvjet Vijeća Evrope: BiH mora usvojiti Zakon o istospolnim zajednicama

2
12

gay-S1_682589S1BiH – Država Bosna i Hercegovine podjednako oporezuje i heteroseksualne i LGBT osobe. Uprkos ovoj činjenici LGBT osobe u našoj državi nemaju ista prava kao i osobe heteroseksualne orijentacije. BiH koja je potpisnica brojnih međunarodnih sporazuma morat će osigurati prava homoseksualnim parovima usvajanjem Zakona o istospolnim zajednicama što je između ostalog i dio preporuka Vijeća Evrope.

Susjedna Hrvatska je još 2003. godineZakonom o istospolnim zajednicama priznala i dozvolila istospolne zajednice kao oblik neregistrovane kohabitacije, da bi 2014. godina dozvolila i životna partnerstva preko Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola. U ovom kontekstu Hrvatska je istospolnim parovima ograničila pristup usvajanju djece, ali im je generalno omogućila jednaka prava u bračnoj zajednici.

Na osnovu posljednjih preporuka Vijeća Evrope, obaveze Bosne i Hercegovine, odnose se na usvajanje Zakona o istospolnim zajednicama kao dijela obaveza zemalja članica Evropske unije.

Za razliku od Hrvatske, Bosna i Hercegovina ni u ovoj godini nema namjeru uputiti u parlamentarnu proceduru Prijedlog Zakona o istospolnim brakovima. Ovu informaciju za Klix.ba potvrdili su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Semiha Borovac (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Neophodan zakon za zemlju koja je predala aplikaciju za članstvo u EU

Tim povodom razgovarali smo sa Predragom Kojovićem predsjednikom Naše stranke, delegatom u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine i zastupnikom u Skupštini Kantona Sarajevo.

On je kazao da je svaki zakon koji je implementacija evropske konvencije o ljudskim pravima posebno važan.

“Za zemlju koja je predala kakvu takvu aplikaciju i teži evropskoj zajednici civliziranih država je i neophodan jer je eliminatoran”, rekao je Kojović.

Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Islamska zajednica BiH: Vjernici ne smiju biti nasilni prema LGBT osobama

S obzirom na to da ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH dolazi iz reda desno orijentisane Stranke demokratske akcije (SDA), pitali smo Kojovića da li se postoji mogućnost da se donošenje zakona odgađa zbog ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH.

“SDA, HDZ ili SNSD, sve je to u ovom slučaju potpuno svejedno jer im je ideološki temelj isti. To su partije koje odlučujuće bitke svojih kampanja vode u crkvama i džamijama i zato se plaše svakog poteza koji bi im mogao uskratiti blagoslov vjerskih zajednica. Kada bi se ideologija i program Naše stranke morao kondenzovati u jednu riječ to bi bila riječ ‘jednakost’ i iz toga je sasvim jednostavno izvući zaključak šta mi mislimo o ovom zakonu i kako ćemo se postaviti ukoliko se on nađe na dnevnom redu parlamenata u kojima imamo svoje predstavnike. Nikad nismo, niti ćemo, u zaštiti individualnih ljudskih i građanskih prava u jednačinu ukalkulisati stranačke ili kratkoročne interese”, rekao je Kojović.

Na kraju razgovora je istakao da među nebrojenim građankama i građanima BiH čija su osnovna ljudska i politička prava u ovoj i ovakvoj zemlji “ustavno i funkcionalno ugrožena oni sasvim sigurno konkurišu za najugroženiju skupinu”.

O LGBT osobama krajem 2015. godine raspravljala je i Islamska zajednica BiH koja je konstatovala kako homoseksualizam u islam jeste veliki grijeh, ali da uprkos tome “nije dopušteno nasilje prema bilo kojem čovjek na osnovu njegovog ličnog uvjerenja i orijentacije”.

Zaključak Islamske zajednice BiH

Zaključak Islamske zajednice BiH

Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica rekla je u razgovoru za Klix.ba da će podržati ću podržati Zakon o istospolnim zajednicama u Bosni i Hercegovini kada se nađe pred državnim parlamentarcima.

Ona ističe da je činjenica kako u našoj državi žive pripadnici LGBT populacije koji su obrazovani, uspješni i vrijedni građani BiH koji nažalost nemaju pravo na izbor.

“U BiH je već odavno pravilo da o svim pravima odlučuje većina i da se njih treba pitati kojeg spola treba biti nečiji partner. Ta većina rijetko kad je upoznata sa obavezama koje je BiH preuzela na sebe kao potpisnica EU Konvencije o ljudskim pravima i slobodama”, rekla je Gasal-Vražalica.

Maja Gasal-Vražalica (Foto: Arhiv/ Klix.ba)

Dodaje da ne vidi niti jedan razlog zašto bi nekome bila uskraćena prava od strane države u kojoj živi ako već živi s osobom istog spola pri tome poštujući ustavno-pravni sistem BiH i promovišući ljubav, pažnju, solidarnost i suživot.

Gasal-Vražalica na kraju razgovora ističe da je usvajanje Zakona o istospolnim zajednicima bitno s obzirom na to da se tim zakonskim okvirom regulišu osnovna prava LGBT osoba.

“Mislim da je problem što građani nemaju mogućnost da se na adekvatan način informišu i upoznaju o svemu što je za njih nepoznato ili drugačije. Neki koji i imaju tu mogućnost jednostavno ne žele jer je puno lakše prikloniti se većini nego imati osjećaj za manjinu”, zaključila je Gasal-Vražalica.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

 1. Ovde vam treba .vas musli FERID ,dusebriznik .
  I Cant loving you
  Otpad , bivsi hipi .
  Sad pedercina ,sto pljulje po mojoj SRPSKOJ zemlji

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime