Utvrđena odgovornost Srbije za torturu nad Bošnjacima iz Žepe

0
6

ace74127r0000266904Podrinje, Srbija – Apelacioni sud obavezao je državu da žrtvama isplati odštetu u ukupnom iznosu od 600.000 dinara, saopštio je Fond za humanitarno pravo (FHP), prenosi RTS. Ovu informaciju je portalu Oslobođenja potvrdio i Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

“Ovo je jedna jako bitna presuda za ljude koji svoja prava traže po pitanju ratnih stradanja koja su imali, ali isto tako ukazuje na činjenicu da svaka istina dugo i neophodno se dugo boriti sa njom”, ističe Tahirović i pojašnjava da su tužbe podnesene 2007. godine.

U saopštenju se navodi da iako dosuđeni iznosi odštete ne mogu predstavljati pravičnu naknadu žrtvama, pravosnažna sudska ocjena tretmana zarobljenih Bošnjaka u logoru Šljivovica od strane pripadnika MUP-a predstavlja prvo institucionalno priznanje nedjela počinjenih nad Bošnjacima u logorima Šljivovica i Mitrovo Polje.

Apelacioni sud je utvrdio da su Enes Bogilović i Mušan Džebo u augustu 1995. godine sa grupom Bošnjaka preko Drine prebjegli u Srbiju, gdje su se predali pripadnicima Vojske Jugoslavije.

Svi Bošnjaci podijeljeni su u dvije grupe, a Bogilović i Džebo su odvedeni u “centar” koji je formiran 1. augusta 1995. godine i koji se nalazio u Braneškom Polju (Šljivovica), u radničkim barakama GP “Planum”.

Po evidenciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta koju je sud prihvatio kao dokaz, Bogilović je oslobođen 29. januara 1996. godine, a Džebo 6. decembra 1995. godine.

U logoru su bili izloženi torturi i nečovječnom postupanju pripadnika MUP-a, a policajci su ih tukli palicama, granama, gumenim cijevima, gašene su im cigarete po tijelu.

Prema ocjeni Apelacionog suda, “ponašanje čuvara u Centru u Braneškom Polju prema tužiocima, ali i prema ostalim licima koja su tamo boravila, teško da se može pripisati ponašanju koje je dostojno pojedinca”.

FHP je u ime Bogilovića i Džebe pokrenuo postupak za naknadu nematerijalne štete protiv Republike Srbije u novembru 2007. godine, a prva prvostepena presuda kojom su odbijeni tužbeni zahtjevi donijeta je 2010. godine, nakon 10 održanih ročišta.

Apelacioni sud je po žalbi FHP-a vratio predmet na ponovno suđenje kako bi se dopunio dokazni postupak, a Prvi osnovni sud je u junu 2012. godine, nakon sprovedenog postupka u kojem nije postupio po nalozima Apelacionog suda, donio istovjetnu presudu na koju je FHP izjavio žalbu.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime