Utvrđen prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH

0
0

Utvrđen prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH

Sarajevo – Vlada Federacije BiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH, kojim se vrši usuglašavanje sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je na snazi od 2013. godine.

Zakon na razini BiH definira drugačija rješenja (uvjete) u pogledu stjecanja državljanstva po osnovu naturalizacije, te ukida osnov prestanka državljanstva FBiH po sili zakona.

Bez donošenja Zakona o državljanstvu FBiH, usuglašenog sa zakonom na razini BiH, ne postoji mogućnost da Federalno ministarstvo unutarnjih poslova pristupi rješavanju zahtjeva za istodobno stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, trenutačno su drugačiji uvjeti za stjecanje državljanstva Bosne i Hercegovine u odnosu na važeći propis u Federaciji BiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Stoga Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH u svim bitnim pitanjima utvrđuje rješenja iz Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, s određenim manjim prilagodbama organizaciji vlasti Federacije BiH.

Obzirom da su bile već tri izmjene i dopune Zakona o državljanstvu FBiH, te da bi usuglašavanje sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH obuhvatilo više od 25 odredaba federalnog zakona, ocijenjeno je da je prihvatljivije predložiti cjeloviti novi tekst. Prijedlog zakona usuglašen je i s Europskom konvencijom o državljanstvu, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala 2008. godine.

Na taj način su eliminirani slučajevi nastanka apatridije u zakonodavstvu Federacije BiH.

(tvvtk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime