Utvrđen Nacrt zakona o sukobu interesa u organima vlasti

0
1

 

fb3

Sarajevo – Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, utvrdila i Parlamentu FBiH uputila Nacrt zakona o policijskim službenicima Federacije BiH, čije se odredbe primjenjuju na policijske službenike zaposlene u Federalnoj upravi policije.

Riječ je o sistemskom zakonu kojim se reguliraju sva pitanja niz radno-pravnog statusa policijskih službenika, koja dosad nisu bila uređena ili su bila neprecizna. Zakon je rađen u saradnji sa OHR-om, Evropskom komisijom i Ambasadaom SAD, koji su uputili i pisanu podršku za njegovo usvajanje.

Utvrđen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti FBiH

Federalna vlada danas je utvrdila i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH.

Na ovaj način se federalni propis usuglašava sa Zakonom o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, kojim je osnovano Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa koje će odlučivati o ovim pitanjima umjesto Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Utvrđen Prijedlog zakona o državljanstvu FBiH

Vlada Federacije BiH utvrdila je i u hitnu parlamentarnu proceduru uputila Prijedlog zakona o državljanstvu Federacije BiH, kojim se vrši usuglašavanje sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine, koji je na snazi od 2013. godine.

Izjašnjenje povodom prijedloga o izglasavanju nepovjerenja

Fokus rada Vlade Federacije BiH su pitanja koja se odnose na ekonomski napredak. Pri tome je Vlada u potpunosti posvećena zaštiti interesa Federacije BiH, njene imovine i građana. Jačanje privrede i konkurentnosti ključ je održivog i stabilnog rasta u cijeloj Bosni i Hercegovini kako bismo obezbijedili bolji životni standard i prosperitet građana. S druge strane, model stabilnog rasta privrede i jačanja konkurentnosti će morati osigurati socijalnu jednakost i solidarnost svih slojeva stanovništva.

Ovo se, između ostalog, kaže u danas utvrđenom tekstu Izjašnjenja Vlade FBiH povodom Prijedloga 22 delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH za izglasavanje nepovjerenja Federalnoj vladi.

Strateška opredjeljenja na kojima će se zasnivati rad Vlade FBiH u mandatnom periodu su integrisani rast, pametni rast, održivi rast, inkulzivni rast i pametno upravljanje.

Sredstva Federalnom fondu za pomoć nastradalim područjima

Na osnovu raspoloživih i evidentiranih podataka na Jedinstvenom računu Trezora FBiH, Federalna vlada je danas Federalnom ministarstvu finansija odobrila raspodjelu 418.120,92 KM, prikupljenih na posebnom namjenskom transakcijskom računu, namijenjenom za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Sredstva će biti prebačena Federalnom fondu za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH, a o izvršenju budžeta projekta bit će vođeno posebno knjigovodstvo. Ministarstvo finansija će sačinjavati periodične i godišnje izvještaje o namjenskom utrošku ovih sredstava.

Odluka o vrsti i performansama automata za igre na sreću

Vlada FBiH donijela je Odluku o vrsti i perfomansama automata za igre na sreću, nakon što je stupio na snagu novi Zakon o igrama na sreću, kojim je uređeno priređivanje igara na sreću na sistemu automata.

Prema zakonskim odredbama, za razliku od ranijeg zakona, Lutrija BiH, kao isključivi priređivač igre na sistemu automata, ima pravo uvezati maksimalno 1.500 aparata u cilju formiranja jedinstvenog jack-pota sa istim i istovremenim šansama svih učesnika u igri.

federalna.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime