Utopljavanjem objekata štedi se gotovo polovina energije

0
6

sinha_kurbegovicCazin, Bosanska Krupa – Nakon nekoliko pilot-projekata utopljavanja, Ministarstvo građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša Vlade USK-a izradilo studiju o energetskoj efikasnosti javnih objekata.

Ministarstvo građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša Unsko-sanskoga kantona (USK) i Razvojni program Ujedinjenih naroda u BIH, (UNDP) pokrenuli su projekt pod nazivom „Preliminarni energetski pregled i pilot projekti utopljavanja objekata na području USK-a s ciljem intenzivnijeg korištenja mjera energetske efikasnosti, uštede novčanih resursa i smanjenja potrošnje  energije i emisija stakleničkih plinova koji doprinose efektu globalnog zatopljenja“.

Postizanjem energetske efikasnosti objekata već se uštedjelo između četrdeset i pedeset posto različitih energenata, a uz to zaštitio okoliš.

Nakon nekoliko pilot-projekata utopljavanja objekata u Unsko-sanskom kantonu, među kojima i zgrade Općine Cazin, Gradske biblioteke i Dječijeg obdaništa u Bosanskoj Krupi, te dvije aplikacije za obnovljive izvore energije, Ministarstvo građenja, prostornoga uređenja i zaštite okoliša Vlade USK-a je izradilo studiju o energetskoj efikasnosti javnih objekata, kako bi se ova oblast strateški uredila.

„Ova studija će ustvari pokazati kakvo je trenutno stanje u pomenutim objektima . Pokazat će, također, da se utopljavanjem  uštede kreću od 40 do 50 posto u bilo kojim energentima“, kaže resorna ministrica u Vladi Sinha Kurbegović.

„Osim novčanih ušteda, značajno ćemo zaštiti okoliš jer korištenjem različitih vrsta energenata, poput uglja, drveta i nafte u principu proizvodimo fosilna goriva koja zagađuju okoliš. Stoga se svi zajedno moramo potruditi smanjiti emisiju stakleničkih plinova i zaštiti zrak od zagađenja“, kaže ministrica Kurbegović.

Među projektima energetske efikasnosti su i budući vjetroparkovi, te izgradnja vjetroelektrana. Jedan od vjetroparkova, prema ranijim planovima, trebao bi se graditi na Medenom polju kod Bosanskog Petrovca.

Resorno ministarstvo je na području bihaćke općine jednoj od firmi izdalo urbanističku saglasnost za postavku solarnih panela kao obnovljivih izvora energije. Firma je prethodno obavila ispitivanja i dobila okolinsku i urbanističku dozvolu, a trenutno je u toku izdavanje odobrenja za građenje, tako da bi uskoro dobili prve količine solarne električne energije.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime