Utaja poreza: Budžet BiH oštećen za 121.761 KM

0
4

Utaja poreza: Budžet BiH oštećen za 121.761 KM

Brčko – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branka Čičića za poreznu utaju čime je budžet BiH oštećen za 121.761 konvertibilnih maraka.

“Optuženi Branko Čičić tereti se da je tokom 2010. godine, kao odgovorna osoba, vlasnik i direktor u pravnoj osobi ”Kameleon” d.o.o. Brčko, počinio utaju PDV-a u iznosu od 121.761 KM, za koji je oštetio budžet BiH”, navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilac u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Branka Čičića, zvanog „Čiča“, rođenog 1961. godine u Novom Travniku, nastanjenog u Bijeljini, državljanina Bosne i Hercegovine i pravne osobe ”Kameleon” d.o.o. za trgovinu, promet i usluge Brčko Distrikt, čija je odgovorna osoba i direktor Branko Čičić.

“Optuženi se tereti da je tokom 2010. godine, u svojstvu osnivača, direktora i odgovorne osobe u pravnoj osobi ”Kameleon” d.o.o. Brčko Distrikt BiH, uz pomoć odgovornih osoba u dvije pravne osobe, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na dodatnu vrijednost (PDV), izvršio fiktivnu kupovinu tri mašine za obradu drveta putem finansijskog lizinga izvršenog od strane posrednika banke, podnošenjem PDV prijave neistinitog sadržaja, izvršio nezakonit povrat PDV-a u iznosu od 118.900 KM, a iznos od oko 3.000 KM iskoristio za pokrivanje ranijeg poreznog duga”, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Pravna osoba ”Kameleon” d.o.o. Brčko Distrikt se tereti da je kao pravna osoba raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, koju je korist iste ostvario optuženi Čičić Branko. Optuženi se terete da su počinili – Branko Čičić krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH, a pravna osoba „Kameleon“ d.o.o. Brčko Distrikt BiH krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ-a u vezi sa članom 124. istog Zakona.

(n1)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime