Usvojeno: Tuzla se zadužuje za 5,5 miliona KM

0
3

Tuzla – Gradsko vijeće, nakon višesatne burne rasprave, većinom glasova usvojilo je Odluku o kreditnom zadzuženju Grada Tuzla, a s ciljem realizacije 12 infrastrukturnih projekata. Neki od njih su rekonstrukcija ulice Vukovarska, izgradnja i rekonstrukcija cesta Tušanj – Mandići, Mramor, Husino – Kiseljak i slično. Ono što je izazvalo raspravu vijećnika je, između ostalog, rok otplate do 10 godina, fiksna kamatna stopa od 4,5 posto na godišnjem nivou, te troškovi obrade kredita od 1 posto, zbog čega je vijećnik Mensur Alić predložio obavljanje pregovora s bankama, s ciljem uštede.

„Kako bi banke, pošto imaju sad i previše sredstava i jedva čekaju da se plasiraju, daju povoljnije kredite od ovih što je predviđeno u Odluci. Znači mojom procjenom  možemo uštediti negdje oko 600.000 KM“, kaže  Mensur Alić, vijećnik Tuzlanske alternative u Gradskom vijeću Tuzla.

Pozicija vjeruje da je kreditno zaduženje trenutno neophodno, s ciljem što hitnije rekonstrukcije puteva, izgradnje mosta na Bulevaru, te zbog sanacije trotoara.

„Iz razloga kako bi se nagomilani problemi infrastrukturni komunalni problemi na neki način rješavali. Tako da ćemo na neki način sa ovih 5,5 miliona KM umnogome pomoći građanima koji već duže vrijeme čekaju ove projekte“, istakao je Nedžad Malikić, predsjednik Kluba vijećnika NSRzB u Gradskom vijeću Tuzla.

Suada Isaković, šefica Službe za budžet i finansije Grada Tuzla. Do početka ljeta naredne godine očekuje se da će se i krenuti sa realizacijom ovih projekata.

No, opozicija ima drugačije mišljenje, zbog čega nisu ni podržali ovu Odluku. Smatraju da nisu izabrani prioritetni projekti.

„Većina je u Gradskom vijeću, predvođena SDP-om iskoristila ovu Odluku da obezbijedi novac za finansiranje nekih projekata koje su naveli po svom nahođenju, i koji po našem mišljenju ne izražavaju suštinsku potrebu“, naglasio jeSabahudin Imamović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Protiv same metodologije odabira tih projekata, zato što postoji GAP komisija koja donosi prioritete u rješavanju tih problema, ona je zaobiđena, nije čak ni konsultovana po tom pitanju“, dodaje Elvir Kasumović, predsjednik Kluba vijećnika SBB u Gradskom vijeću Tuzla.

I dok su jedni protiv, većina podržava, vjerujući da će to doprinijeti poboljšanju komunalne infrastrukture u Tuzli. Ono što dalje slijedi je odabir najpovoljnije banke, izrada neophodne dokumentacije te odabir izvođača radova.

(rtvslon.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime