Usvojena Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori

0
12

vakufi-bd-pra-02-2014Evropa – Upravni odbor Vakufske direkcije je na svojoj sjednici, održanoj 13. februara 2014. godine, usvojio Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori. Ovim Pravilima se uređuje pravni status vakufske imovine u bošnjačkoj dijaspori, način uvakufljenja vakufske imovine u dijaspori, način upravljanja vakufskom imovinom u dijaspori,  vođenje evidencije vakufske imovine u dijaspori i dr.

Naime, zbog ukazane potrebe i čestih pitanja iz bošnjačke dijaspore u vezi utvrđivanja pravnog statusa vakufske imovine u dijaspori, Upravni odbor Vakufske direkcije, na prijedlog njenog direktora, pokrenuo je krajem 2012. godine aktivnosti na rješavanju tog pitanja. Po zaduženju Upravnog odbora prvo je bio sačinjen Nacrt Pravila koji je bio upućen u javnu raspravu. Učešće u javnoj raspravi mogli su uzeti svi zainteresirani organi i ustanove Islamske zajednice u BiH i bošnjačkoj dijaspori, kao i njihovi zaposlenici. Tokom javne rasprave na adresu Vakufske direkcije pristiglo je nekoliko prijedloga i sugestija. Direktor Vakufske direkcije je također prilikom posjete dijaspori upoznavao džemate sa intencijama Pravila. Nakon završene javne rasprave i učešća organa Islamske zajednice iz bošnjačke dijaspore, Upravni odbor je na sjednici održanoj 23.07.2013. godine utvrdio Prijedlog Pravila koji je potom ponovo upućen u javnu raspravu. Budući da primjedbi i sugestija tom prilikom nije bilo, Upravni odbor Vakufske direkcije je na svojoj sjednici, održanoj 13.02.2014. godine, usvojio Pravila o pravnom statusu i uvakufljenju imovine u bošnjačkoj dijaspori.

Nakon davanja saglasnosti na Pravila od strane Rijaseta, započet će njihova primjena, a u međuvremenu Vakufska direkcija je sačinila popisne liste koje je putem Ureda za bošnjačku dijasporu dostavila svim džematima u bošnjačkoj dijaspori radi prikupljanja informacija o obimu vakufske imovine u dijaspori. Svi džemati u dijaspori trebaju popuniti dostavljene popisne liste, a potom ih dostaviti Vakufskoj direkciji koja će sve podatke unijeti u jedinstvenu bazu podataka o vakufskim nekretninama (informacioni sistem) za cijelu Islamsku zajednicu. Nakon toga ćemo dobiti pregled svih vakufa u BiH i dijaspori.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime