Usvojen Zakon: Vlada TK smanjuje plate poslanicima i direktorima javnih preduzeća i ustanova

0
6

vlada-tk-pres

Tuzla – Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u organima zakonodavne i izvršne vlasti TK čija će primjena donijeti uštede između 600 i 700 hiljada KM usvojen je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona.

Novim Zakonom o plaćama smanjit će se primanja kantonalnim poslanicima, ukinuti plaćanje komisija, kao i plaće i primanja direktorima javnih preduzeća i ustanova.

Poslanici koji imaju status profesionalaca imat će platu od 1.140 KM, te paušal u istom iznosu, plus minuli rad i topli obrok. Njihove kolege koje nemaju profesionalni status, imat će samo paušal od 1.521 marka, bez naknada za rad u komisijama, rad kolegija ili prisustvo sjednicama.

Zakonom o plaćama, samo na primanjima kantonalnih poslanika uštedit će se 150.000 maraka.

Pored toga, iznosi plaća direktora i drugih rukovodilaca javnih preduzeća, ustanova i drugih javnih službi, neće moći prelaziti iznos neto plaće koja je utvrđena resornom ministru, a koja iznosi 2.574 KM.

– Teško je napraviti projekcije ušteda, ali očekujemo da će uštede biti puno veće, ako znamo da pojedini direktori imaju plate i do 6.000 i 7.000 KM. Na godišnjem nivou samo na jednom direktoru koji je imao platu 6.000, uštedjet ćemo negdje oko 35.000 maraka, kazao je Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona.

Do kraja mjeseca Prijedlog bi trebali razmatrati i poslanici Skupštine TK.

-Tekst Zakona nije do kraja usaglašen sa članovima Skupštine.  Mi smatramo da je ovo jedan korektan prijedlog, da smo kroz određivanje visine naknade uspjeli da zaštitimo i dignitet poslanika, a i da na drugoj strani ispunimo svoje obećanje da smanjimo plate, kazao je Gutić.

Usvajanjem Zakona poslanici i ministri na svom primjeru pokazali bi da su društveno odgovorni.

-Kada to uradimo onda možemo tražiti i od drugih budžetskih korisnika da idemo u aktivnosti oko smanjenja plata, da bi stabilizirali budžet za 2015. i 2016. godinu. Ako padne Zakon u Skupštini, onda ćete za to pitati poslanike, kazao je on.

(Bportal.ba/S.H.)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime