Usvojen prijedlog odluke o usvajanju amandmana na proračun Brčko Distrikta za 2014.

0
10

news-2013-Novembar-brcko_distrik_velika_284549763Brčko – Vlada Brčko Distrikta usvojila je na izvanrednoj sjednici Prijedlog Odluke o usvajanju amandmana na proračun Brčko Distrikta BiH za 2014. godinu. Nakon razmatranja članovi Vlade odobrili su Nacrt zakona o izmjeni Zakona o izvršenju proračuna Brčko Distrikta BiH …

… za 2014. godinu koji će biti proslijeđen Skupštini Distrikta po žurnoj proceduri.

Radi se o uravnoteženom Prijedlogu rebalansa u iznosu oko 21.000.000 maraka i unutarnjoj preraspodjeli sredstva iz tekućeg proračuna kao i sredstava iz prethodnih godina koja se na drukčiji način pozicioniraju. Planirani prihodi u Proračunu za 2014. godinu uvećavaju se za 325.121,27 maraka, tako da će ukupan proračun za ovu fiskalnu godinu iznositi 252.968.048,66 maraka.

Gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić je kao najznačajnije stavke izdvojio potrebu završetka projekta izgradnje novoga transportnoga cjevovoda na potezu tvornica vode “Plazulje“ – vodotoranj “Vrankićka“, financiranje nedostajućih sredstava za plaće vježbenika te stipendiranje apsolvenata.

Također, postoje stavke za braniteljske udruge koje je potrebno osigurati da bi mogli završiti ovu poslovnu godinu kao i završetak zajedničkog projekta sa Federalnim ministarstvom branitelja na izgradnji stambene zgrade za pripadnike Hrvatskoga vijeća obrane i Armije BiH.

“U ovom rebalansu proračuna sukladno zahtjevima gospodarskih subjekata nalazi se značajna proračunska stavka za subvencioniranje gospodarstva što je i zakonska obveza. Tu su još i subvencije predviđene u zdravstvenom sektoru te čitav niz izvjesnih “sitnih stvari” koje trebaju osigurati završetak različitih projekata kako bi se ova godina mogla završiti na način kako je to predviđeno”, izjavio je Domić.

Tijekom današnjeg zasjedanja k znanju je primljena Informacija o financijskom stanju svih institucija, javnih ustanova i javnih poduzeća Brčko Distrikta BiH u svezi sa Bobar bankom. S tim u svezi gradonačelnik Domić ističe da je Vlada Distrikta na izvanrednoj sjednici drugi put raspravljala o stanju u javnim poduzećima i ustanovama nakon uvođenja privremene uprave u Bobar banci s ciljem da se utvrde mogućnosti normalnog funkcioniranja i ispunjavanja zadaća zbog kojih su i osnovani.

“Donijeli smo zaključak da se pošalje zahtjev za žurnim sastankom sa Agencijom za bankarstvo Republike Srpske i privremenim upraviteljem u banci kako bi nam predočili činjenice i podatke o stanju i da znamo na koji način treba da se organiziramo budući da je utvrđeno da se na računima Bobar banke nalazilo preko 21 milijun maraka sredstava iz ustanova i javnih poduzeća ali i oročenih dva i pol milijuna maraka iz proračuna Brčko Distrikta. Iako smo pravodobno tražili da nam se taj novac vrati, banka to nije ispoštovala. Ostale javne ustanove su imale značajna sredstva koja su također ostala tamo”, naveo je gradonačelnik.

On je naglasio da će od privremenog upravitelja i Agencije za bankarstvo RS zatražiti da se završi sanacija banke kako ne bi došlo do likvidacije. “Također ćemo o svemu informirati supervizora za Brčko, a usuglašeno je i da se od Središnje banke BiH zatraži informacija o stanju u Bobar banci i njihovim instrumentima i mogućnostima da se pravodobno reagira i ne dođe do ove situacije”, zaključio je Domić.

Na pitanje novinara glede utvrđivanja odgovornosti ljudi koji su sudjelovali u čitavoj toj priči, gradonačelnik je kazao da su prema saznanjima o kojima je informiran iz uprave poduzeća i javnih ustanova “provedene sve zakonom propisane procedure, pri odabiru najpovoljnijeg ponuđača, uz adekvatne podatke od Agencije za bankarstvo o normalnom funkcioniranju Bobar banke.

Stvar je sada adekvatne procjene rizika, je li trebalo imati samo jedan račun i to u jednoj banci i sav novac tu držati”, prokomentirao je gradonačelnik Domić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime