Usvojen nacrt budžeta FBiH za 2016. godinu, opozicija ga smatra neprihvatljivim

0
0

Usvojen nacrt budžeta FBiH za 2016. godinu, opozicija ga smatra neprihvatljivim

Sarajevo – Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH usvojili su nacrt budžeta za 2016. godinu, koji iznosi 2.533.862.123 KM i u odnosu na tekuću godini viši je za 7,9 posto.

Za nacrt budžeta glasao je 51 poslanik, devet je bilo suzdržanih, a 12 protiv. Prije samog glasanja, premijer FBiH Fadil Novalić je obrazložio prijedlog nacrta budžeta za iduću godinu.

Podsjećamo, nacrt budžeta FBiH za 2016. godinu odobrio je protekle sedmice Dom naroda Parlamenta FBiH. Sada se budžet za 2016. godinu nalazi u formi prijeloga, a u narednom periodu, odnosno do ponovnog razmatranja budžeta sredinom decembra moguće je ulagati amandmane odnosno predložiti korekcije planiranih budžetskih stavki.

Opozicija smatra da ovaj nacrt budžeta ima dosta manjkavosti i da je apsolutno neprihvatljiv. Poslanici su iznosili zamjerke da je nedovoljna podrška nižim nivoima vlasti, a naročito finansijski neodrživim kantonima, poput BPK, Posavskog kantona, ili Kantona 10.

Svi su bili složni da budžet nije razvojni, što je opravdano da u trenutnoj finansijskoj situaciji, to nije moguće očekivati.

Prihodi od poreza planirani su na 1.440,6 miliona KM, a neporezni na 381,3 miliona KM. U 2016. godini ukupni rashodi iznosili bi 1.517,7 miliona KM, za oko 47,3 miliona KM više u odnosu na ovogodišnje.

Za otplate dugova planirano je oko 977,1 miliona KM, više za oko 118,4 miliona KM nego u 2015. godini.

Jedna od budžetskih planiranih stavki je 50 miliona KM za prvo zapošljavanja i samozapošljavanja mladih ljudi.

Transfer za raseljene osobe i povratnike planiran je u iznosu od 16,5 miliona KM, za programe povratka u Republiku Srpsku tri miliona KM, a za zajedničke međuentitetske i općinske projekte i projekte s nevladinim organizacijama dva miliona KM.

Planirane subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima su 71,7 miliona KM, a unutar toga je 65,8 miliona KM najavljeno za poticaje poljoprivredi.

Na dnevnom redu je rasprava o nacrtu zakona o izvršenju budžeta.

(klix.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime