Usvojen budžet od 11, 6 miliona KM, „prošle“ i veće plaće za općinske službenike

0
0

54db885b-3440-40c8-8bd1-7b36b0094cfb-vijece-11-718x446Sanski Most – Na   sjednici Općinskog vijeća (OV) Sanski Most , usvojen je budžet općine  za 2015. godinu glasovima SDA i SNSD-a. Usvajanju budžeta o 11, 6 miliona KM   prethodila je žučna rasprava opozicije i  vlasti. Sjednica je zakazana kada je  vladajuća stranka SDA popunila svoj sastav sa novim-starim vijećnikom Velidom Kuželjom koji je položio svečanu zakletvu.Od 11,6 miliona KM  predviđeni porezni prihodi iznose 45 posto, neporezni 40,5 posto, potpore sa drugih nivoa 9,2 posto te primici 5,17 posto. Uočljivo je bilo veliko povećanje od tri miliona KM u odnosu na rebalansirani  i ostvareni budžet iz 2014. Godine što je kod opozcije izazvalo komentare kako se radi o budžetu nade općinskog načelnika Mustafe Avdagića.

-Ovo je nerealan i prembiciozan budžet  i sigurno neostvariv. Jedino lijepo zvuči-čulo se iz vijećničkih klupa.

Načelnik  Avdagić   nahvalio je svoj budžet, rekao da se  radi o realno planiranom dokumentu, kojim se vodilo računa o sanaciji stvorenih obaveza iz proteklog perioda, ali i o ulaganju u nove razvojne projekte, prije svega u privredu i poljoprivredu.

Porezni prihodi ostali su  na nivou prošlogodišnjih, a neporezni su planirani u većem obimu, budući da su u budžet ove godine ukalkulisana sredstva koja su u prošloj godini pristigla na poseban račun općine za potrebe sanacije posljedica od poplava, koja iznose 900 000 maraka-kazao je Avdagić.On je istakao kako očekuje veće neporezne prihode  jer su, po njemu, najavljena ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte u 2015. godini. Jednu stavku pohvalili su svi  -subvencije  za potporu novoosnovanim privrednim subjektima, odnosno malim i srednjim preduzećima, za šta su predviđena sredstva u iznosu od 200 000 KM. Parlamentarana većina ,po tradiciji, odbila je amandmane  opozcionih stranaka SBB-a i SDP-a,a naravno, prihvatila   amandmane načelnika. Da bi pokazo privrženost  kadrovima svoje strane načelnik Avdagić je  povećao grant Narodnoj biblioteci za 30.000 KM, akciji „Sana u srcu“ dodatnih 5000 KM pored ranijih 10.000 KM,

Na ovoj sjednici većinom glasova usvojeno je povećanje plaća , naknada   i ostalih primitaka za državne službenike i namještenike Općine Sanski Most koji su već ranije zaprijetili tužbama. Sada su i sanski općinari plaćeni  kao i federalni državni službenici. U gradu na Sani reći će-po zakonu,ali ne i o zaslugama.

(bih-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime