Usvojen Budžet distrikta Brčko za 2015. godinu

0
1

brcko

Brčko – Skupština Brčko distrikta usvojila je danas Budžet distrikta za fiskalnu 2015. godinu u iznosu od 229.289.665 KM.

Budžet su usvojili poslanici koji čine parlamentarnu većinu u Skupštini distrikta Brčko, dok su poslanici opozicije napustili skupštinsku salu prije početka izjašnjavanja o ovom dokumentu.

Budžet za 2015. godinu usvojen je u nastavku vanrednog zasijedanja, koje je počelo juče kada je obavljena rasprava o informaciji o blokadi usvajanja budžeta distrikta Brčko za fiskalnu 2015. nakon presude Apelacionog suda od 6. oktobra. Iznos budžeta isti je kao i prilikom njegovog donošenja 30. marta.

Ni sjednici nisu prisustvovali poslanici HSS-a – Ivan Krndelj i Petar Vrhovac, čiji su glasovi neophodni da bi usvajanje budžeta bilo u skladu sa odredbom Statuta distrikta kojom je precizirano da su za donošenje odluke o usvajanju budžeta distrikta Brčko neophodna najmanje tri glasa predstavnika svakog od konstitutivnih naroda u ovoj lokalnoj zajednici, što je izostalo prilikom glasanja 30. marta, te je brčanski Apelacioni sud donesenu odluku o budžetu proglasio ništavnom.

Usvajanju budžeta prethodilo je donošenje zaključka Skupštine, pri čemu je izostala podrška poslanika opozicionih stranaka, u kojemu je, na osnovu jedne odredbe Poslovnika o radu Skupštine, ocijenjeno da se „pisano obavještenje poslanika o njihovoj odsutnosti smatra neopravdanim odsustvom jer se isto kontinuirano ponavlja i predstavlja očitu zloupotrebu nejasnoća i manjkavosti članova 12 i 77 Poslovnika, odnosno instituta opravdanog odsustva“.

„Skupština je danas donijela sasvim ispravnu odluku. Poslanici su utvrdili da je odsustvo kluba poslanika HSS-a, što se događalo na svakoj od posljednjih pet sjednica kad god se na dnevnom redu nalazilo razmatranje i usvajanje budžeta za 2015. godinu, bilo neopravdano“, rekao je novinarima po završetku sjednice gradonačelnik Brčkog Anto Domić na čiji je zahtjev i sazvana ova vanredna sjednica.

Komentarišući usvajanje budžeta za fiskalnu 2015. godinu, potpredsjednik brčanskog parlamenta Adem Ribić rekao je da zadovoljan što je pronađeno rješenje ne samo za deblokadu zakonodavne vlasti u distriktu nego i za obezbjeđenje normalnog života građana ove lokalne zajednice.

„Nelogično je da dva poslanika parališu život građana“, ocijenio je Ribić.

(srna/capital.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime