Ustavni sud RS-a: Referendum se može održati

0
12

BiH, Republika Srpska, Banja Luka, Ustavni sud RS

Banja Luka – Ustavni sud bh. entiteta Republika Srpska odbacio je veto Bošnjaka na odluku Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma u tom entitetu o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

To znači da odluka o referendumu u RS-u o radu bh. pravosudnih institucija može stupiti na snagu.

Nakon sjednice Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu RS-a, rečeno je da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s odlukom o raspisivanju republičkog referenduma.

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a podnio je Vijeću Ustavnog suda RS-a zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

‘Skupština RS-a nije ovlaštena’

Klub Bošnjaka naveo je da se povreda vitalnog interesa ovoga naroda očituje, između ostalog, u tome što se predmetnom odlukom osporavaju državne pravosudne institucije, čime se dovodi u pitanje procesuiranje najtežih oblika ratnih zločina počinjenih nad bošnjačkim i drugim narodima.

Nadalje se ističe da Narodna skupština RS-a nije ovlaštena da raspiše referendum, jer se on tiče materije koja je u nadležnosti Bosne i Hercegovine.

Također, Klub Bošnjaka iznosi u svome zahtjevu da Narodna skupština RS-a nije ovlaštena da traži izjašnjenje građana o konačnim i obavezujućim odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice te da je moguće neprovođenje njegovih odluka kvalificirano kao antidejtonsko djelovanje suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, a time i vitalnom nacionalnom interesu bošnjačkog naroda.

Odlučujući o zahtjevu, polazeći od odredaba Ustava RS-a, odredaba Odluke o raspisivanju republičkog referenduma te uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.

Narodna skupština RS-a usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Prema Odluci Narodne skupštine RS-a, referendumsko pitanje glasi: “Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i primjenu njihovih odluka na prostoru RS-a?”

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić potvrdio je u srijedu da će ovlašteni bošnjački predstavnici vlasti podnijeti apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine kojom bi se osporila odluka o referendumu u RS-u o bh. pravosuđu.

Bratić je u novinarima u Banjoj Luci rekao da su argumenti Kluba Bošnjaka govorili suprotno od odluke Vijeća Ustavnog suda RS-a.

‘Nisu povrijeđena prava’

Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-ae Srpske podnio je Vijeću Ustavnog suda RS-a zahtjev za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi s osporenom odlukom o raspisivanju referenduma.

Odlučujući o tom zahtjevu, a polazeći od odredaba Ustava RS-a, odredaba Odluke o raspisivanju republičkog referenduma te uzimajući u obzir navode Kluba delegata bošnjačkog naroda, Vijeće je ocijenilo da osporenom odlukom nisu povrijeđena prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda, pa tako ni bošnjačkog.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koju je skupštinska većina u RS-u usvojila 15. jula.

U odluci se navodi da će referendum u RS-u biti održan u prvoj sedmici po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Za odluku, kojom je podržan prijedlog predsjednika RS-a Milorada Dodika, glasalo je 45 poslanika, dok se njih 31 uzdržalo od glasanja, a bošnjački poslanici izrazili su nezadovoljstvo njenim predlaganjem napuštanjem skupštinskog zasjedanja.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime