Ustavni sud RS-a odlučuje o vetu Bošnjaka

0
22

Banja Luka, BiH, Republika Srpska, Dan Republike Srpske, Bošnjaci, Veto, Referendum

Banja Luka – Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Republike Srpske danas će odlučiti da li je Odlukom Narodne skupštine RS-a o raspisivanju referenduma koji se odnosi na 9. januar kao Dan RS-a povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Sudije će donijeti i odluku da li je opravdan veto Kluba Bošnjaka na Zakon o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine, a koji je Narodna skupština RS-a izglasala na sjednici održanoj 13. jula.

Bošnjački političari naglašavaju da 9. januar ne može biti prihvaćen kao Dan RS-a, te smatraju da treba provesti odluku Ustavnog suda BiH od 26. novembra 2015, kojom su neustavne odredbe Zakona o praznicima RS-a, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS-a.

Nastaviti pravnu borbu

Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da će, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS-a, nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Poslanici stranaka sa sjedištem u RS-u su 15. jula donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS-a.

Referendum je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime