Ustavni sud odlučio: Starijima od 65 i mlađima od 18 godina prekršena ljudska prava

0
24

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba/Sarajevo

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o tome da li se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina u Federaciji BiH krše prava građana. 

“Prekršeno je pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, iz razloga što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mjera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja, budući da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mjera, da nametnute mjere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog štaba da te mjere redovno preispituje i produži samo ako je to “neophodno u demokratskom društvu”,. zaključio je Ustavni sud BiH, na sjednici koja je održana elektronskim putem.

Prema informacijama do kojih smo došli, Federalni štab civilne zaštite će dobiti rok da naredbu uskladi s Ustavom Bosne i Hercegovine i Europskom konvencijom.

Apelacije su odbijene u dijelu zahtjeva da se ukine Naredba Federalnog štaba Civilne zaštite od 27. marta 2020. godine.

Prema mišljenju Ustavnog suda, osporene mjere ne ispunjavaju zahtjev „proporcionalnosti“ iz člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što se iz osporenih naredbi ne vidi na čemu su zasnovane procjene Federalnog štaba Civilne zaštite da sporne grupe na koje se mjere odnose nose veći rizik da će se zaraziti ili prenijeti zarazu COVID-19.

Dalje, nisu razmatrane mogućnosti uvođenja blažih mjera ako takav rizik opravdano postoji, nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza njihovog redovnog preispitivanja kako bi se osiguralo da traju samo onoliko koliko je to „neophodno“ u smislu člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, odnosno da se ublaže ili ukinu čim situacija to dozvoli. Ova odluka će u toku dana biti objavljena na web- stranici Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena nakon “nekoliko apelacija građana” koji zahtijevaju odluku o mjerama ograničenja kretanja za osobe mlađe od 18 i starije od 65 godina koje su podnesene protiv odluka Federalnog štaba civilne zaštite.

Izvor: radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime