Ustavni sud FBiH odgovorio Mirsadu Kebi

0
18

ABSLIKE-2014_01_30_153731_961177205BiH – Ustavni sud Federacije BiH (FBiH) saopštio je da je zaprimio dva zahtjeva u vezi sa Odlukom o izboru članova Vijeća za zaštitu vitalnog interesa u Ustavnom sudu FBiH od 25. jula 2012. godine, koju je donio Parlament FBiH. 

Zahtjev je podnio predsjednik FBiH za rješavanje spora sa Parlamentom FBiH, a dopremijer FBiH Jerko Ivanković-Lijanović zahtjev za davanje mišljenja u vezi sa navedenom odlukom.

Ustavni sud FBiH održao je 3. decembra 2013. godine sjednicu bez javne rasprave, na kojoj je, pored ostalih predmeta, razmatrao i navedene zahtjeve.

Kako prilikom glasanja nije postignuta potrebna većina za donošenje Odluke, Sud će, u skladu sa članom 37. Poslovnika Ustavnog suda FBiH iste zahtjeve ponovno raspraviti u razumnom roku.

O nedonošenju odluka obaviješten je predsjednik FBiH aktom broj: U-40/13 od 5. decembra 2013. godine i dopremijer FBiH Jerko Ivanković-Lijanović aktom broj: U-35/13 od 5. decembra 2013. godine.

“Navedeni postupci odnose se na imenovanje imenovanog sudije Suda Edina Muminović za člana Vijeća za zaštitu vitalnih interesa i ti postupci su u toku, kako samo vas i informisali. Također, pred ovim sudom je postupak za zaštitu vitalnog interesa bošnjačkog naroda, pokrenut u vezi sa izborom Šahbaza Džihanovića za sudiju Suda, koji se ne može okončati zbog nepopunjenosti Vijeća za zaštitu vitalnog interesa”, kaže se u odgovoru Ustavnog suda FBiH, upućenog potpredsjedniku FBiH Mirsadu Kebi.

Stoga je, kako se navodi, potrebno da se okonča postupak imenovanja dvoje nedostajućih sudaca, nakon čega slijedi popuna Vijeća koje će uzeti u razmatranje predmet u odnosu na Šahbaza Džihanovića.

“Ovisno o odluci Vijeća, Džihanović će biti potvrđen kao sudija ovog suda ili će, pak, biti raspisan konkurs za još jednog suca. Radi vaše informisanosti, trenutno se u sastavu Suda nalazi šest sudija i to dva iz reda bošnjačkog naroda, dva iz reda hrvatskog naroda, jedan iz reda srpskog naroda i jedan iz reda ostalih”, dodaje se u odgovoru.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime