Ustavni sud BiH usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u

0
1

160917018-5_xxlSarajevo – Ustavni sud Bosne i Hercegovine na današnjoj 99. plenarnoj sjednici odbio je zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske o promjeni odluke Ustavnog suda čime je potvrđeno da se 9. januar kao Dan RS-a smatra neustavnim, te je usvojio privremenu mjeru kojom se obustavlja odluka o raspisivanju referenduma u RS-u.

“Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje Odluke Ustavnog suda od 26. novembra 2015. godine te ga je stoga odbio”, saopćeno je nakon sjednice Ustavnog suda BiH na kojoj je učestvovalo devet sudaca.

U sklopu današnjeg dnevnog reda Ustavni sud je razmatrao i zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Safet Softić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, četiri delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, 25 članova Predstavničkog doma Parlament skupštine BiH, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i 16 delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Spomenutim zahtjevima podnositelji zahtjeva su tražili od Ustavnog suda da se obustavi primjena odluke o raspisivanju republičkog referenduma broj 02/1-021-894/16 15. jula od 2016. godine.

Iz Ustavnog suda BiH je saopćeno da Ustavni sud odlukom b U 10/16 konstatirao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provđenje referenduma, prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije za izvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj U 3/13. Imajući u vidu da podnosioci zahtjeva ističu, a to ni Narodna skupština Republike Srpske u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji i vrlo provodenju referenduma u toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati negativne posljedice za izvršenje njegove odluke broj U 3/13 i za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni općenito.

Ustavni sud je uvjeren da je, u smislu člana 64. stav (1) Pravila Ustavnog suda, u interesu svih strana u ovom postupku zaštita ustavnog poretka i stabilnosti Bosne i Hercegovine, te nesmetan rad Ustavnog suda u konkretnom slučaju.

Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene odluke o referendumu do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima, nije u suprotnosti sa navedenim interesima, već im direktno doprinosi.

Ustavni sud je, stoga, usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja Odluka o raspisivanju republičkog referenduma, saopćeno je nakon sjednice Ustavnog suda.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH donio je u novembru prošle godine odluku kojom neustavnim proglašava obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske smatrajući kako se time krše prava Hrvata, Bošnjaka i drugih nesrba u Republici Srpskoj.

Tu odluku su odbili politički predstavnici Republike Srpske te su za 25. septembra zakazali referendum oko nastavljanja proslavljanja Dana RS-a 9. januara.

(klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime