Ustavni sud BiH: Odredba o Danu RS-a nevažeća

1
10

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je, na 100. plenarnoj sjednici utvrdio da Narodna skupština Republike Srpske nije izvršila Odluku suda kojom je 9. januar kao Dan RS-a proglašen neustavnim.

Shodno tome, Ustavni sud BIH je utvrdio da odredba Zakona o praznicima RS-a kojom je 9. januar određen kao Dan RS-a prestaje da važi narednog dana od dana objavljivanja rješenja u Službenom glasniku BiH.

Rješenje će se dostaviti Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i objaviti u službenim listovima BiH, Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta.

Ustavni sud je konstatirao da Narodna Skupština Republike Srpske nije preduzela konkretne mjere u cilju izvršenja Odluke o dopustivosti i meritumu 9. januara kao Dana RS-a od novembra 2015, “odnosno da aktivnosti Narodne Skupštine Republike Srpske nisu rezultirale mjerama koje bi u konačnici dovele do usaglašavanja člana 3. b) Zakona o praznicima Republike Srpske sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kako je to naloženo u predmetnoj odluci Ustavnog suda.”

Ustavni sud je odbio zahtjev NSRS-a za preispitivanje odluke o neustavnosti Dana RS-a, odlučivši da ne postoje opravdani razlozi za to, jer NSRS nije prezentirao nikakve nove činjenice koje bi mogle utjecati na drugačiju odluku.

Također, Sud je zaključio da NSRS nije u ostavljenom roku usaglasio sporni član Zakona o praznicima RS-a sa Ustavom BiH.

“Odluke ustavnog suda su konačne i obavezujuće”, navodi se u saopćenju i dodaje kako pravila Ustavnog suda nalažu da su svi organi vlasti dužni provoditi njegove odluke.

U novembru 2015, Ustavni sud BiH je ocijenio neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

U tadašnjoj odluci pisalo je: “Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana. Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navele su ustavne sudije.

Osuda referenduma

Referendum o Danu RS-a  je održan ranije ovog mjeseca uprkos odluci Suda o neustavnosti njegovog organiziranja.

Entitetska Komisija za sprovođenje referenduma saopćila je da je na referendum o 9. januaru kao Danu Republike Srpske izašlo između 56 i 60 posto birača u RS-u, a podrška među onima koji su se odazvali pozivu na izjašnjavanje iznosila je 99,8 posto.

Organiziranje referenduma oštro su osudile sve institucije međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, među kojima visoki predstavnik Valentin Inzko kao i Ambasada SAD-a. Organiziranje referenduma osudio je i američki State Department.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je ranije kako će se predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma o Danu RS-a morati suočiti s posljedicama tog protivustavnog i nezakonitog postupka.

Dodik dobio poziv Tužilaštva BiH

Izetbegović je rekao kako je referendum o Danu RS-a eklatantan primjer kršenja Dejtonskog sporazuma, Ustava i zakona Bosne i Hercegovine.

“Reakcija na to ne može se izbjeći”, kazao je on, pojašnjavajući kako pri tom misli prije svega na pravosudna tijela Bosne i Hercegovine, ali i na međunarodnu zajednicu.

Dodik je potvrdio u srijedu kako je dobio poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine za saslušanje zbog održavanja referenduma o Danu RS-a.

On je ponovio kako ostaje pri stavu da će se odazvati ovom pozivu u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS-u, ali ne i u Sarajevu.

Naglasio je kako je formalno već pripremljena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine u vezi s ocjenom ustavnosti svih zakona i općih pravnih akata koji su usvojeni u Parlamentu entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, jer Klub Srba u Domu naroda ove institucije nije konstituiran u skladu s Ustavom poslije izbora 2014. godine.

Kada je riječ o drugoj apelaciji Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koja se odnosi na 1. mart i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dodik je objasnio kako je potrebno da se ispune tehnički uvjeti, odnosno da se prikupe potpisi članova Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata u Narodnoj skupštini RS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Republika Srpska pod hitno treba pred istim sudom da pokrene ustavnost 1. marta kao dana nezavisnosti BiH. Jer Srbi nisu ni učestvovali na referendumu koji je održan tog dana, a na Srbe je u sred Sarajeva i pucano na taj dan i to sa smrtnim ishodom. Ubica je postao visoki zvaničnik Alijine vojske, umesto da robija. I zar trebaju Srbi da slave taj dan kao svoj praznik. Naravno da ne trebaju. Dakle ispitati da li je primereno da 1. mart bude praznik u celoj BiH. Ima smisla samo u Federaciji, baš kao što i 9. januar ima smisla u Republici Srpskoj.
    Jebeš ovakav ustavni sud, ne bi prošao ni u nekoj od zaostalijih afričkih država, a ne u državi usred Evrope koja je na putu i ka Uniji evropskih država.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime