Ustavni sud BiH odlučuje o zahtjevu Narodne skupštine RS-a

0
2

Na Ustavnom sudu BiH u toku je plenarna sjednica na kojoj se razmatra zahtjev Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke od 26. novembra prošle godine, kojom se osporavaju odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske, a koje se odnose na proslavu Dana Republike Srpske. Odlukom Suda tada je 9. januar proglašen neustavnim.

U očekivanju odluke Ustavnog suda politički predstavnici srpskog naroda iz BiH, sa svih nivoa vlasti, isticali su kako je odluka suda važna i kako od njenog karaktera zavisi kakve će političke prilike biti u BiH u narednom periodu.

Ako Ustavni sud BiH ne prihvati zahtjev Republike Srpske o Danu Republike, bilo bi to ne dolivanje ulja, nego kerozina na vatru, izjavio je jučer član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić, prenose banjalučkeNezavisne novine.

“Bojim se da bi u uslovima takve odluke u BiH moglo biti svega”, rekao je Ivanić nakon razgovora sa predsjednikom Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Narodne skupštine RS-a Draganom Čavićem.

On očekuje da će Ustavni sud usvojiti zahtjev RS-a i da će se na taj način smiriti situacija u BiH.

Čavić je upozorio da je odluku o referendumu donijela Narodna skupština i da niko drugi nema pravo niti može da je odgodi.

On je dodao da Savez za promjene ostaje pri odluci o referendumu, a obojica su izrazila očekivanje da će on biti održan.

Poslati poruku kakva je volja naroda

Predsjednica Vlade Republike Srpske, Željka Cvijanović izjavila je jučer da svi politički subjekti, koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske dali punu podršku održavanju referenduma moraju ostati privrženi ideji o njegovom održavanju.

Povodom izjave lidera NDP-a Dragana Čavića da se, bez obzira na ishod današnje sjednice Ustavnog suda BiH, neće odustati od odluke Narodne skupštine kada je riječ o referendumu, Cvijanović je istakla da je važno da sve političke partije – i vladajuće i opozicione ostanu privržene ideji referenduma.

Prema njenim riječima, građani su spremni da izađu na referendum “pored svih ometanja, raznih spekulacija, izmišljenih priča, pokušaja da se na neki način uopšte skine sa dnevnog reda priča o referendumu”.
Republika Srpska ima svoj put

Ona je naglasila da od današnje sjednice Ustavnog suda BiH ne treba očekivati ništa, te da Republika Srpska ima svoj put i zna tačno šta treba da radi, a Ustavni sud je, uz učešće stranih sudija, cijeli niz godina donosio odluke koje su vrlo upitne i diskutabilne.

“Ako hoćemo da govorimo o pravnoj državi, poštivanju zakona, prava, Ustava, naravno da sam uvijek na toj strani, ali ovdje je taj pravosudni sistem doživio tolike devijacije da građani prosto imaju velike upitnike iznad glava i uvijek sebi postavljaju pitanje ‘da li je baš odluka koja dolazi iz pravosudne institucije pravna i pravedna'”, rekla je Cvijanović.

Dodik očekuje da će sud ignorisati stavove RS-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je izjavio Srni da od Ustavnog suda BiH ne treba očekivati ništa drugo nego da nastavi da ignoriše stavove i interese Republike Srpske i sprovodi politiku lidera SDA Bakira Izetbegovića.

“Prepoznatljivo je to što radi Ustavni sud BiH. U tom pogledu, nemam nikakav osjećaj. Ja znam da ćemo mi izaći na referendum”, rekao je Dodik.

On je naglasio da će referendum o Danu Republike pokazati da građani u Republici Srpskoj stoje iza svog praznika.

“Spremni smo da Bošnjacima, ukoliko oni ne žele da proslavljaju, a žive u Republici Srpskoj, omogućimo da to radno obilježavaju. To nije nikakav problem. Isto tako, niko ne može očekivati da će nama zabraniti naš praznik”, poručio je Dodik.

Dan Republike Srpske neustavan

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike srpske neustavnim, nakon čega su zvaničnici iz tog bh. entiteta u Narodnoj skuptšini donijeli odluku o održavanju referenduma o Danu Republike 25. septembra.

Referendumom će se, od građana, tražiti da se izjasne o tome da li 9. januar treba da se obilježava i proslavlja kao Dan Republike Srpske.

Po nalogu entitetske skupštine formirana je Komisija Republike Srpske za referendum, koja je od CIK-a tražila da joj se ustupe birački spiskovi.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine odbila je kao neosnovan i nedopušten zahtjev Komisije Republike Srpske za referendum za dostavu Izvoda iz središnjeg biračkog popisa.

“Odluka je donesena većinom glasova, a zahtjev je odbijen kao neosnovan”, rekao je tom prilikom Ahmet Šantić, predsjednik Komisije.

Žalba CIK-u, zahtjev Sudu BiH

Komisija za provođenje referenduma u RS-u nakon toga dostavila je Sudu BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije, kojom se odbijaju kao neosnovani zahtjevi te komsije za izvode iz Centralnog biračkog spiska za RS i Distrikt Brčko.

Žalba je, nakon toga, dostavljena Apelacionom odjeljenju Suda BiH, potvrđeno je iz Komisije.

Prethodno je Komisiji za provođenje referenduma dostavljena pomenuta odluka CIK-a.

Apelaciono Vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbacilo je kao nedopuštenu žalbu Republičke komisije za provođenje referenduma bh. entiteta Republika Srpska na Odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, kojim je odlučeno da se odbije zahtjev za ustupanje Centralnog biračkog spiska za provođenje referenduma u RS-u.

Narodna skupština Republike Srpske, nakon toga, zatražila je od Ustavnog suda BiH da poništi svoju odluku o Danu republike Srpske čime bi održavanje refereneduma automatski bilo stavljeno ad acta.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik komentarišući zahtjev Narodne skuštine RS-a rekao je da bi poništavanjem prvobitne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine cijela priča o referendumu postala besmislena i u tom slučaju „ne bi bilo potrebe uopšte ga održavati“

Predsjednik RS-a rekao je i da je “poništavanje daleka mogućnost”.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime