Ustavni sud BiH: Dan Republike Srpske je neustavan

5
2

56100426-ffe4-4ac9-820d-73740a0a0a64-dodikSarajevo, Banja Luka – Bh. entitet RS obilježava praznik Sv. Stefana kao slavu i Dan Republike što Ustavni sud smatra neustavnim.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti podnio je član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović.

“Ustavni sud naglašava da se ovom odlukom ni na koji način ne dovodi u pitanje pravo građana Bosne i Hercegovine pravoslavne vjeroispovijesti (kao ni slično pravo građana bilo koje druge vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini) da slobodno na tradicionalan, odnosno drugi prigodan način obilježavaju svoje blagdane, uključujući i slavu Svetog Stefana”, navodi se u odluci.

“Prema mišljenju Ustavnoga suda, takve slobode i prava, a posebice njihovo slobodno manifestiranje, samo potvrđuju multikonfesionalni i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine kao države i društva. Stoga se ovakva odluka Ustavnoga suda u tome kontekstu ne može nikako drukčije razumijevati”, navode ustavni suci.

Narodna skupštine Republike Srpske dobila je rok od pola godine, koji počinje teći od dostave odluke, da sporni članak Zakona o praznicima Republike Srpske usuglasi s Ustavom Bosne i Hercegovine.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i premijerka Željka Cvijanović ranije su rekli da neće ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH ako njome bude naložena izmjena zakona.

Blagdan Svetog Stefana, koji se obilježava 9. siječnja, Republika Srpska slavi kao dan osnivanja, odnosno Dan Republike, i krsnu slavu.

Tri godine star zahtjev

U svom zahtjevu, koji je podnio početkom 2013. godine, Izetbegović je podsjetio kako je “9. januar 1992. godine datum kada je ‘Skupština srpskog naroda u BiH’ usvojila ‘Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH’ na područjima ‘srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u BiH'”.

Tom deklaracijom predviđeno je i “teritorijalno razgraničenje s političkim zajednicama drugih naroda Bosne i Hercegovine”, naveo je.

Po njemu, iz tog dokumenta “jasno proizlazi namjera da se formira država dominantno jednog, srpskog naroda, uz apsolutno isključivanje i diskriminaciju svih drugih naroda i gaženje njihovih prava”.

“To će se kasnije pokazati i tokom agresije na BiH, kada je na tom teritoriju izvršeno sistemsko i plansko etničko čišćenje svih koji nisu Srbi, uz činjenje brojnih drugih povreda međunarodnog humanitarnog prava, što će kulminirati genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici”, navedeno je, između ostalog, u Izetbegovićevom zahtjevu.

Dodao je i kako je “sasvim izvjesno da se ovaj [sporni] datum u Republici Srpskoj proslavlja kao datum isključivo vezan za srpski narod, pri čemu se priređuju crkvene svečanosti proslave ovog praznika”.

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

  1. Sasvim pravilna odluka!

    Drzavni praznici u jednoj demokratskoj drzavi nikako nesmiju biti vjerski. Slicno bi trebalo da vazi i za skole i drzavne ustanove koje primjerice nemogu imati svoje krsne slave.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime