Uspostava Edukativnog centra za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju…

0
22

17.09.2015_3-300x225

Živinice – U Živinicama je jučer zvanično uspostavljen Edukativni centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i njihove roditelje, sa osvrtom na porodice raseljenih lica i povratnika, koji ima za cilj unaprijediti kvalitet i proširiti usluge u lokalnoj zajednici putem pružanja stručnih edukativnih usluga u okviru uspostavljenog Edukativnog centra.

Usluga Edukativnog centra djece sa smetnjama u razvoju i njihovih roditelja poslužiće i za edukacije profesionalaca koji rade u oblasti socijalne zaštite i inkluzije u cilju usvajanja novih znanja i vještina. Kako je pravo na edukaciju određeno i Zakonom o socijalnoj zaštiti, kao institucija zadužena za sprovođenje projekta određen je JU Centar za socijalni rad Živinice.

17.09.2015_1U saradnji sa UNICEF-om i Općinom Živinice koja je dodijela prostor za posebno usmjereni projekat, projekat pružanja usluga Edukativnog centra sadržavaće pojedine komponente određene protokolom o međuinstitucionalnoj saradnji.

U odnosu na 2013. godinu, došlo do porasta broja djece sa smetnjama u razvoju. Po evidenciji JU CSR, trenutno u općini Živinice živi ukupno 239 (133M/106Ž) djece ometene u fizičkom i psihičkom razvoju. Djeca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju osnovnu školu, uključena su u rad specijalnih odjeljenja. U školskoj 2014/2015. godini u rad specijalnih odjeljenja uključeno je 94 (55M/39Ž) učenika sa smetnjama u razvoju. Kada se radi o mladima sa smetnjama u razvoju koji pohađaju srednju školu, isti su uključeni u Mješovitu srednju školu gdje postoje posebni prilagođeni programi za učenike sa smetnjama u razvoju. Osim toga, postoji i saradnja u detekciji i stvaranju prilagođenog plana i programa za djecu sa posebnim potrebama pri JU „Prva Osnovna škola“ Živinice, kao i obilasci Zavoda za odgoj i obrazovanje lica sa posebnim potrebama Tuzla, odnosno djece sa posebnim potrebama koji su učenici Zavoda.

(kalesijaonline.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime