Uspješno realiziran projekt “Zajedno za održivi razvoj ruralnih područja”

0
33

Žepče – U dvorani OV Žepče, sa početkom u 11,00 sati upriličena je završna ceremonija prezentacije  projekta “Zajedno za održivi razvoj ruralnih područja” koji je implementirala Udruga za održivi razvoj UzoR Žepče, a u sklopu projekta”Jačanje lokalne demokracije IV, LOD IV”, koji je financiran od strane Europske unije iz sredstava Instrumenata  za pretpristupnu pomoć(IPA).

U periodu od deset mjeseci koliko i traje ovaj projekt, provedeno je mnoštvo aktivnosti, a samim projektom je obuhvaćeno 12 mjesnih zajednica općine Žepče i to; Orahovica, Hrastuša, Preko, Papratnica, G. Lovnica, D. Ozimica, Rakovica, Ciglane, Bljuva i  Želeća.

Sa predstavnicima mjesnih zajednica tijekom trajanja projekta realizirano je pet radionica, jedan seminar, provedena je obuka iz informatike za predstavnike mjesnih zajednica na kojima je sudjelovalo 15 osoba koje su na kraju obuke dobile i certifikate, uspostavljene su e-mail adrese mjesnih zajednica općine Žepče s ciljem da se ubrza protok informacija na relaciji općina- mjesna zajednica- građani, postavljene su oglasne ploče u mjesnim zajednicama, te je također postavljen i određeni broj znakova – smjerokaza.

U mjesnim zajednicama koje su bile obuhvaćene ovim projektom u srpnju i kolovozu 2015 godine , kao jedna od značajnih aktivnosti  provedena je i anketa među građanima.

Anketom je obuhvaćeno 810 ispitanika, a sama  je realizirana slučajnim odabirom građana od strane anketara u ciljanom području, pri čemu se  vodilo računa o spolnoj i dobnoj strukturi kao i o njihovom obrazovanju i socijalnom statusu. Ova anketa u toliko je značajna jer do sada nisu vršena nikakva istraživanja ovoga tipa na području općine Žepče.

„Kroz svaka naredna istraživanja, ćemo dobiti uspone ili padove razvoja našega društva, te na taj način stvoriti sliku stvarnog stanja“ istaknuo je predsjednik Udruge za održiv razvoj UzoR Žepče, Dragan Janko.

Anketa je provedena s ciljem istraživanja sudjelovanja građana u donošenju odluka . Po okončanju ankete, izrađena je analiza potreba građana općine Žepče koja je uručena načelniku Mati Zovki i predsjedavajućem OV Žepče, Muhamedu Jusufoviću, u cilju poduzimanja određenih radnji s ciljem popravljanja postojećeg stanja.

Iz UzoR-a  pohvaljuju mjesne zajednice koje su radile u projektu, te na taj način pokazale ozbiljnost, profesionalnost i visok stupanj liderskih vještina koje su neophodne da u ovom teškom vremenu rade jedan nezahvalan volonterski posao , a  to je da vode mjesne zajednice, koje su po mnogima, prva i najznačajnija jedinica mjesne samouprave.

Iz UzoR -a su se zahvalili predstavnicima Općinske vlasti kako zakonodavne tako i izvršne što su dali potporu realizaciji ovoga projekta, a što je donator prepoznao i što u buduće može imati pozitivne reakcije kod drugi donatora.

Najveća zahvala upućena je Razvojnom programu UN-a u BiH (UNDP-u) koji je prepoznao potrebu ovog tipa projekata, te podržao projektni prijedlog udruge UzoR koji je uspješno i realiziran.

Predsjednik UzoR-a Dragan Janko, veliku zahvalnost je uputio i medijskim promotorima projekta, a među njima i Radio Žepču za svu pruženu medijsku promociju i podršku na ovom i drugim projektima.

Ceremoniji osim predstavnika UzoR-a i predstavnika mjesnih zajednica koje su uključene u projekt, nazočili su i Općinski načelnik Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, pomoćnik načelnika Službe za društvene djelatnosti Ilija Barešić i koordinator projekta Damir Jukić, inače izaslanik u Domu naroda FBiH i zastupnik u Skupštini ZDK.

(zepceonline.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime