Uspješno realiziran projekat “Osmjeh planete je u tvojim rukama”

0
23

download (3)Sarajevo – Finalni kviz u organizaciji neprofitne kompanije “Ekopak”, na temu odvojenog odlaganja i reciklaže ambalažnog otpada, za učenike 14 škola sa područja Kantona Sarajevo održan je danas u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu na Grbavici.

Učešće u projektu uzelo je osam osnovnih škola: OŠ Isak Samokovlija, OŠ Musa Ćazim Ćatić, KŠC „Sveti Josip“- Osnovna škola, OŠ Nafija Sarajlić, OŠ Velešićki heroji, OŠ Aleksa Šantić, OŠ Dobrošević i Prva osnovna škola Ilidža te šest srednjih škola: Peta gimnazija, KŠC „Sveti Josip“ – Opća realna gimnazija, KŠC „Sveti Josip“ – Srednja medicinska škola, Srednja medicinska škola Bjelave, Srednja ugostiteljsko-turistička škola i Srednja ekonomska škola.

Finalni kviz je završna faza edukativnog dijela projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, koji je Ekopak, prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom uz podršku UG „Ekotim“ uspješno implementirao u periodu od novembra 2013. do marta 2014. godine.

Projektom je obuhvaćeno preko 1.500 učenika, a po tri najbolja učenika iz svake škole uključene u projekat, ostvarila su pravo da učestvuju u finalnom kvizu projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“.

Cilj projekta „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, koji se održava već drugu godinu, jeste razviti naviku kod najmlađih i obezbijediti uvjete da odvojeno odlaganje ambalažnog otpada postane svakodnevica, a u budućnosti nova kultura življenja svih stanovnika BiH.

U finalnom kvizu učestvovalo je ukupno 48 učenika. U kategoriji osnovnih škola najbolje rezultate su ostvarile učenice Katoličkog školskog centra „Sveti Josip“ – Osnovna škola, čije učenice Anđela Bošnjak, Antonija Jerkić i Mija Petrović su osvojile prva tri mjesta. U kategoriji srednjih škola prvo mjesto pripalo je Tesnim Karišik, Peta gimnazija, drugo mjesto Sumeji Huseinović, Srednja ekonomska škola i treće mjesto Amini Delalić, Peta gimnazija.

„Projekat „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ je osmišljen kao dugotrajan i dugoročan projekat koji u budućnosti treba da uđe u svaku školu u Federaciji BiH. Cilj je da educiramo mlade generacije, kojima razdvajanje otpada treba da postane kultura življenja kao svakom savremenom građaninu Evrope, kako bi sistem razdvajanja i reciklaže ambalažnog otpada u budućnosti zaživio u cijeloj Federaciji BiH.Zahvaljujemo se svim školama učesnicama prvog projekta, a profesore i učenike pozivamo da nastavimo saradnju kako bi zajedno postigli pomenute ciljeve.

Ekopak stoji na raspolaganju za sve sugestije i prijedloge koji će tome doprinijeti. Čestitamo svim učesnicima kviza, posebne čestitke pobjednicima na pokazanom znanju koje je temelj uspostavi dugoročnog, transparentnog i održivog sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada u našoj zemlji“, izjavila je gđa. Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Osim edukacije i takmičenja u znanju, učenici pomenutih škola, te dodatnih škola: OŠ Alija Nametak, OŠ Meša Selimović, Šesta osnovna škola Ilidža i Srednjoškolskog centra Vogošća imaju priliku takmičiti se i u prikupljanju ambalažnog otpada (papira i plastike). Takmičenje je započelo u novembru 2013. i trajati će do maja 2014., kada će biti proglašene pobjedničke škole, tj. škole koje su prikupile najveću količinu ambalažnog otpada.

Bogat fond nagrada za pobjednike u kvizu je obezbjeđen zahvaljujući Ekopaku, prvom ovlaštenom operateru sistema upravljanja ambalažnim otpadom u FBiH i to: za prva mjesta – tablet računar, za druga mjesta – fotografski aparat i za treća mjesta – ruksak. Također, Ekopak je svim školama uključenim u projekat donirao setove kanti/mreže u odgovarajućim bojama za odvojeno odlaganje ambalažnog otpada, kako bi omogućili učenicima Kantona Sarajevo primjene znanje stečeno na radionicama Ekopaka.

Svim učenicima koji su učestvovali u edukativnom dijelu projektu uručena su priznanja, a pobjednicima pohvale.

Projekat „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“, osim Kantona Sarajevo, uspješno je implementiran i u općini Prozor-Rama. Ekopak najavljuje da će sa realizacijom projekta nastaviti u narednom periodu i to u Općini Kladanj, Općini Posušje, Općini Doboj Istok te Unsko-sanskon kantonu.

Inače, Ekopak je neprofitna kompanija osnovana 2011. godine s ciljem da u ime svojih klijenata proizvođača ambalaže, uvoznika, punilaca, distributera i trgovaca, preuzme odgovornost za ispunjenje zakonskih obaveza za reciklažu i iskorištenje ambalažnog otpada u Federaciji BiH.

Dobijanjem dozvole od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma 29. maja 2012. godine postaje prvi operater sistema upravljanja ambalažnim otpadom u Bosni i Hercegovini. Rad kompanije je zasnovan na najboljim EU praksama iz ove oblasti, ali i na visokim standardima poslovanja u skladu sa standardima osnivača.

Od decembra 2013. godine Ekopak je član PRO EUROPE-a, krovne evropske organizacije operatera sistema čije je sjedište u Briselu. Članice PRO EUROPE-a su poznate po korištenju znaka „Zelene tačke“ (Green Dot).

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime