Uspješne žene – Sabiha Husić, direktorica Medice Zenica: Žena svijeta 2014.

0
1

Zenica – Oslobođenje i Nezavisne novine u okviru projekta Poslovne žene kao liderke i uzor u BiH zajednički predstavljaju uspješne žene: Kroz razgovore s njima upoznaćemo javnost o njihovim motivima, putu ka uspjehu, preprekama, prateći i njihove lične priče.

Sabiha Husić je doktorantkinja na Rodnim studijama Univerziteta u Sarajevu. Magistrirala je u oblasti upravljanja državom i humanitarnim poslovima, završila Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, te specijalizirala u oblasti rada sa traumatiziranim osobama i psihosocijalno rješavanje konflikata. Certificirana je psihoterapeutkinja.

Angažovana u Medici Zenica od 1993. godine, prvo kao volonterka, a zatim kao saradnica, uposlenica kako bi svojim pristupom pomagala ženama i djeci koji su preživjeli ratne traume da vrate nadu u bolje sutra, da razgovaraju o svojim emocijama koje su često bile isprepletane te kako da pokažu i ispolje ljutnju, strah, ali i tugu, kao i da dozvole sebi sreću u životu. Radeći posvećeno, pouzdano i uporno, 2007. je imenovana na mjesto direktorice Medice Zenica, dužnost koju i danas obavlja.

Kao terapeutkinja uključena je u direktni terapijski rad sa osobama koje imaju ratne traume, koje su preživjele silovanja i druge oblike seksualnog zlostavljanja, nasilje u porodici, trgovinu ljudima. Pruža psihosocijalnu podršku kroz individualni i grupni terapijski rad u Medici Zenica i na terenu, te emocionalnu podršku u procesu davanja izjave na Sudu BiH, kao i kantonalnim tužilaštvima i sudovima. Autorica je i koautorica različitih priručnika koji tretiraju ovu oblast.

Dobri ljudi

– Rat je prekinuo sve moje snove, ali sam bila odlučna da pomognem sebi i drugim ženama i da uspijem, kazuje nam Sabiha koja je došla u Zenicu 1993. kao prognanica iz rodnog Viteza. “Protjerana sam iz svog mjesta Donje Večeriske u Vitezu i nekako sam uspjela poslije nekoliko sedmica traženja spasa da dođem u Zenicu. Nikada ne mogu zaboraviti dobre ljude koji su nam na putu pomagali, dajući hranu, nudeći sobu da se odmorimo. To se pamti cijeli život. Zato sam ubijeđena da su samo dobra djela istinska vrijedna. Ja sam tada bila mlada, studentica druge godine islamske teologije, ali sam shvatila da trebam nešto poduzeti sa prognanicima koji su bili smješteni u osnovnoj školi. Bili su to moji pionirski koraci u radu sa traumom kroz neformalno druženje, kada i nisam znala šta je trauma. U isto vrijeme Medžlis IZ-a Zenica pružio mi je priliku da radim prvo sa ženama, zatim sa djecom, a onda je nastala i ideja da se uspostavi prva emisija za žene “Glas žene” na Radiju Zenica, a počela sam da radim administrativne poslove i poslove vjeroučiteljice”, objašnjava Sabiha Husić i dodaje da joj rad nije dozvoljavao da stane.

U tome radnom zamahu, ali i borbi da se suoči sa stanjem i posljedicama koje je prouzrokovao rat, Sabiha je upoznala žene iz Medice Zenica. Kaže da su bile izuzetno hrabre te se odvažile pomagati drugima. To je bila posebna solidarnost žena prema ženama. Tako je, veli, odlučila da posjeti Medicu i da se pridruži kao volonterka uz sve obaveze, a poslije i profesionalno uključi u rad. Pristup koji je Medica imala tada, a i sada, dao joj je i još daje snagu za životom i da ne odustaje od uvjerenja da svaki pojedinac, profesionalac može doprinijeti kvalitetu života, posebno za najosjetljivije kategorije jer su im podrška i pomoć neophodne. Oni ne bi trebali biti zaboravljeni od zajednice i društva. Kako kaže, u radu nikada nije mogla izostaviti onaj osnovni ljudski pristup te stoga uvijek nastoji da osluhne potrebe osoba, posebno žena i djece, da prepozna šta je to što predstavlja problem, poteškoće i onda nastoji da doprinese pronalasku rješenja. Kako sama kaže, vjerovala je i danas vjeruje da ne može biti sretna ako zna da je mogla pomoći nekome, a nije ili nije pokušala.

Njena postignuća, profesionalizam, snaga, mirotvorsto i ljudski pristup prepoznati su ne samo u BiH već i širom svijeta. O tome govore i mnoga međunarodna priznanja: Žena svijeta za 2014. godinu za izuzetno vodstvo i nepokolebljivu posvećenost u pomaganju ženama i djeci žrtvama/preživjelima ratnog i postratnog nasilja u BiH, priznanje za mirotvorni rad od Instituta za mir i pravdu “Joan B. Kroc” San Diego za 2013. i Volonteurope – Evropska nagrada za aktivnu građanku i profesionalni rad za 2009.

– Kad sam prošle godine nominirana i odabrana za nagradu Žena svijeta, pomislila sam da ima sigurno još mnogo žena koje su u BiH i svijetu uradile više dobra od mene. U principu dajem od sebe ono čime me je dragi Bog zadužio. Ova nagrada je priznanje mom dugogodišnjem radu i zalaganjima da pomognem ranjivim kategorijama. Mali ali istinski koraci dovode do sreće, a time i do uspjeha. Vjerovala sam da mogu, učila i željela mijenjati sebe i pomoći drugima da odluče mijenjati se i poduzimati korake. Promjene su nam potrebne da upoznamo vlastite vrijednosti i snage, kaže Sabiha.

Objašnjava da je u radu, kako profesionalno tako i privatno, obavezna da pruži sve od sebe i da će se desiti ono što je najbolje za nju i one za koje traži bolje kroz rad.

Porodica

„Smatram da moramo pokušati više puta, a ne odmah odustajati. Za mene su jako važni i bitni podrška moje porodice, prije svega supruga, moje dvoje djece, ali i roditelja i ostalih najbližih članova”, poručila je ova uspješna žena.

Osim toga što je uspješna poslovna žena, Sabiha Husić je i posvećena majka, supruga, kćerka i sestra. Podršku koju dobija od ističe kao najznačajniji izvor svoje snage da nastavi sa radom.

Ona s ponosom govori o svojim roditeljima, skromnim i poštenim ljudima, koji su teškim radom i odricanjima omogućili školovanje i odgojili četvero djece koja su prepoznata po svom radu, postignućima, ponašanju i odnosu prema drugima. Uvažavanje, poštovanje i suživot su vrijednosti koje Sabiha njeguje tokom cijelog života: “To je moj način života, tako su me učili roditelji, da prije svega budem čovjek i ne zaboravim ljudsku dimenziju, da se brinem o drugima i pokušam pomoći koliko mogu. Vjerujem da brižnim pristupom, kontinuiranim radom i osnovnim vrijednostima koje dobijemo kao dijete pa ih kasnije izgrađujemo, možemo lakše i sretnije živjeti i raditi”.

(visoko.co.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime