Uspješna saradnja Prosvjetitelja iz Srebrenice i Odbora za Srebrenicu Luxemburg

0
3

Uspješna saradnja Prosvjetitelja iz Srebrenice i Odbora za Srebrenicu Luxemburg

Luksemburg, Srebrenica –  – Iako je saradnja „Odbora za Srebrenicu Luxemburg“ i “Prosvjetitelja” uspostavljena prije petnaest mjeseci, rezultati su izuzetno pozitivni. Naime, udruženje “Prosvjetitelj” iniciralo je projekat podrške nataliteta i sklapanja brakova između mladih bošnjačkih parova u Podrinju pod nazivom “3B” (Bošnjak Baby Born) te također uporno rade na održivom povratku u Podrinje.

Za nepunih 15 mjeseci akciji u Luxemburgu se odazvalo više od 200 Bošnjaka i Bošnjakinja koji su nesebično podržali ovu ideju. Broj članova ove akcije svakim danom raste, što nam samo potvrđuje ispravnost ove ideje kao i to da još uvijek postoje savjesni Bošnjaci čija duša i dalje živi u Bosni i Hercegovine i Sandžaku, bez obzira na kilometre koji ih dijele.

„Prosvjetitelj“ i „Odbor za Srebrenicu Luxemburg“ proteklih petnaest mjeseci, projektom podrške nataliteta, obradovali su petnaest novorođenčadi u Podrinju sa po 500KM,  dakle ukupno je realizovano 7 500KM.

Također,  projektom sklapanja brakova između mladih bošnjačkih parova realizirani prikupljenim sredstvima iz Luxemburga, obradovana su četiri mlada bračna para po 500KM, što je  ukupno 2000KM.

Projekatom  podrške održivog povratka je realizirana kupovina mini stada ovaca, učešća u kupovini krava, obnova štala za stoku, kupovina prskalica za poljoprivredu i sanduka za pčele. Za sve ove nabrojane aktivnosti utrošeno je 11252KM. Realizovane su još i dodatne pomoći kroz sadaku i druge akcije koje su napravili pojedinci o kojima necemo govoriti i nikoga posebno isticati.

U realizaciji su još pojedini projekti u vrijednosti od oko 5000 KM.

Osim ovih gore navedenih sredstava vrijedni članovi „Prosvjetitelja“  iz Luxemburga finansijski pomažu rad samog udruženja „Prosvjetitelja“ u Bosni i Hercegovini, te finansiraju aktivnosti koje realizuju u okviru „Prosvjetitelja“ u Luxemburgu.

Trenutno radimo na realizaciji još jednog veoma značajnog projekta u Luxemburgu. Radi se o tribini za žene povodom dana državnosti 21. novembra , koju organizuju naše članice, na temu „Uloga Bošnjakinje u jačanju društva“.

Budimo od onih čija su srca ispunjena najljepšom ljudskom vrlinom, koja se zove plemenitost. Samo takvi osjećaju i shvataju pravu vrijednost života.

Odazovimo se pozivu Podrinja!

 

Za više informacija o učešću u ovom projektu možete se obratiti na kontakt: LUXEMBURG

Skoko Haris +352 691 780 612

Adrović Hajrudin +352 691 641 503

Halilović Mugdin +352 621 351 437

(prosvjetitelj-muallim.org)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime