Uspješna muslimanka: Upoznajte Tahani R. Amer inžinjerka u NASA-i

0
5
Click to enlarge image 12313592_1640516412865980_5875287871637415611_n.jpg
Njeno ime je Tahani R. Amer i radi kao aerospace inžinjer u NASA Langley istraživačkom centru (LaRC) pri odjelu za Aerodinamička mjerenja, u području razvoja instrumenata i senzora koji se koriste za mjerenje parametara potrebnih pri razvoju novih aviona….

Tahani je američka muslimanka koja je odrasla u predgrađu Kaira (Egipat).

Kaže da je uvijek nastojala živjeti u skladu sa tri jednostavna principa:

• Ako je Allah dž.š. s tobom zadovoljan, svi će biti s tobom zadovoljni.

• Obrazovanje je ključ za mogućnosti i prilike.

• Služi drugima sa saosjećanjem i ljubaznošću.

„Ako razmislimo o tim principima, sve je vrlo jednostavno. Imate generalni vodič o vrijednostima i etici od Allaha dž.š. kroz Njegove objave, samoopredjeljenje kroz obrazovanje te osjećaj društvene odgovornosti“, kaže Dr. Amer.

U mladosti je planirala da upiše medicinski koledž u Kairu, ali se predomislila i upisala Inžinjering prije početka koledža zbog svojih tadašnjih životnih izbora. Naime, udala se sa 17 godina i preselila u Sjedinjene Države. Tahani naglašava da joj je matematika bila, i još uvijek je, njeno omiljeno područje. Kako kaže: „Rano sam shvatila da matematika pruža mogućnost nalaženja novih metoda za rješavanje problema kroz matematičke modele.“. Kada je došla u SAD 1983. godine i pošla na svoj prvi čas iz matematike, bila pred problemom nove kulture i jezika – „Nisam znala progovoriti ni riječ na engleskom, ali ipak sam iz ovog predmeta na kraju godine imala najbolju ocjenu. Tada sam shvatila da će inžinjerska karijera biti nagradna za mene.“ ističe.

Završila je dvogodišnju višu školu na Old Dominion univerzitetu, a tokom studija je dobila i dvoje krasne djece. Nakon toga, vratila se ponovo na fakultet i 1992. godine dovršila svoj Bachelor studij u mašinskom inžinjeringu, te nastavila dalje na master studij iz oblasti aerospace inžinjeringa pohađajući studij vanredno te istovremeno radeći i brinući o svojoj porodici. „Bilo je zaista teško“ ističe. Poslije je dala otkaz na poslu i prešla na redovni studij svakodnevno pohađajući nastavu. 1994. godine je magistrirala i rodila svoje treće dijete. Doktorat u oblasti inžinjerskog menadžmenta je odbranila 2011. godine.

1992. godine, tokom master studija, počela je da radi u NASA-i na projektu iz oblasti kompjutacione dinamike fluida (CFD). Radeći na tom projektu ostvarila je značajno iskustvo te, kako kaže, ispunila svoj san da radi sa naučnicima i istraživačima rješavajući probleme iz realnog života! „Bila je privilegija raditi sa najnovijim tehnologijama i istraživačima koji vole ono što rade“ naglašava Dr. Amer. Svoje iskustvo u NASA-i objašnjava sljedećim riječima: „Mislim da je NASA jedan mehki jastuk koji omogućava da sanjate o nemogućem, a onda, svakako uz težak rad, da san pretvorite u stvarnost.“. Tokom završne godine studija, 1994. godine ostvarila je mogućnost da radi u jednom od NASA-inih zračnih tunela na izvođenju eksperimenata sa pritiskom i termalno-osjetljivim bojama u sklopu NASA-inih napora u području aeronautičkog istraživanja a u sklopu svoje master teze. Ovo se pokazalo kao dragocjeno iskustvo kako sa teorijskog tako i sa parktičnog aspekta. U vezi s tim, Dr. Amer kaže: „Iskusila sam uzbuđenje rada na velikim CFD računarskim programima ali i penjanje na vrh zračnog tunela npr. da bi instalirala brzinsku sondu. Bilo je odlično! Bila sam kao djevojčica u NASA-inoj prodavnici slatkiša. Sve se činilo mogućim.“. Za Tahani raditi za NASA-u nikad nije dosadno: „Ja sam osmislila i patentirala sistem mjerenja termalne provodljivosti tankog filma. Ovo mjerenje se koristi u termalnom modeliranju u nekoliko tehnika za određivanje tranzicijskog mjesta graničnog sloja na modelima koji se testiraju u zračnim tunelima.“

Trenutno je angažovana na NASA-inom nezavisnom procesu procjene agencijinih programa i projekata radeći kao član nezavisnog ureda za procjenu programa (IPAO), koji je dio agencijinog ureda za evaluaciju. Tahani kaže da radi jako mnogo da svojim vještinama izvrši svoje zadatke i demonstrira svoje menadžerske sposobnosti. Tahani je veoma aktivna i u volonterskim aktivnostima u društvu: „Uvijek nastojim pomoći i naučiti druge volontirajući za dobro zajednice kroz NASA-ine programe, kao što su „Dan brige o drugima“, Sedmica inžinjeringa, Biro predavača, Dan različitosti kao i kroz van-školske naučne klubove.“. Držala je i predavanja na temu „Žena u islamu“ tokom Sedmice mira na Old Dominion univerzitetu, a bila je i gost predavač na godišnjem svečanom prijemu na Virginia Space Grant Konzorciju (VSGC) za predstavnike države te univerzitetske rektore. Takođe predsjedavala je na sesiji primjenjene nauke za VSGC kao i IPAO-ovim NASA Program Management Challange-om. Nagrađena je i istaknutim profilom na NASA-inom posteru u programu „Žena u Aerospace-u“ te u fakultetskoj knjizi matematičara.“ Tahani je aktivna i na području dawe gdje je uključena u džamijske programe učenja islama te arapskog jezika za najmlađe. Držala je i predavanja u više crkava, univerziteta i lokalnih škola a razgovori s njom su objavljeni i u novinama. „Živeći prema gore navedena tri principa, pokušavam da postavim dnevnu normu izazova za sebe. Na isti način, stvaram izazov sebi kroz rad u NASA-i, proširujući svoje nazore i pokušavajući poboljšati samu sebe ali i druge ljude oko sebe“, završava Dr. Amer.

preveo: Nedim Hadžić

Izvor: akos.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime