Uspjeh kompanije Pobjeda Technology: Meci iz Goražda osvajaju tržište

0
6

PIŠTOLJSKA MUNICIJA IZ KONJICA NA TRŽIŠTU SAD-a, TURSKE, SAUDIJSKE ARABIJE (Foto)

Goražde – Firma radi isključivo za civilni program, i ne snabdijeva vojsku. Među listom klijenata se nalazi i veliki američki trgovinski lanac Walmart

Goraždanska firma za proizvodnju sportske i pištoljske municije za civilne potrebe Pobjeda Technology (PT) je prošle godine ostvarila prihod od 13,7 miliona maraka. Zabilježen je i profit, a uspjeh je tim veći imajući u vidu da je 2012. godine ukupan prihod dosegao tek 3,5 miliona KM, a situacija se posebno unaprijedila s ulaganjem američke firme ACS AGE Holdings.

Kao kruna uspjeha je odluka Asocijacije evropskih proizvođača da u svoje članstvo primi ovu firmu. O ovim uspjesima te planovima preduzeća za Faktor govori direktor PT-a Hasan Tafro.

Američka investicija

Pobjeda Technology je dioničko društvo u kojem osim američkog investitora i trenutnog direktora, dionice posjeduju još i Nihad Mašić i Kadrija Kolić.

– Preko američke kompanije izvozimo naše proizvode u SAD, ali i Njemačku, Tajland, Vijetnam i niz drugih zemalja. Ostvarili smo veliki uspjeh i imamo namjeru da i dalje investiramo. Za mjesec će nam biti dostavljena nova mašina iz Italije koju smo platili 1,5 miliona eura, a u planu smo kupovati još mašina te širiti naš proizvodni pogon – pojašnjava Tafro.

PT radi isključivo za civilni program, i ne snabdijeva vojsku. Među listom klijenata se nalazi i veliki američki trgovinski lanac Walmart.pobjeda-technology

– Trenutno zapošljavamo 185 radnika i u fazi smo prijema novih 15 radnika jer pojačavamo proizvodnju malokalibarskog metka. Formiramo tri smjene, ali kapaciteti su nam puni i ne možemo udovoljiti svim narudžbama koje pristižu – tvrdi Tafro.

Jedan od problema na koji su se firme u ovoj branši često žalile je i sporo dobijanje dozvola za izvoz. Pobjeda Technology nije imala tih problema, i iz uprave su nam potvrdili da imaju odličnu saradnju sa nadležnim ministarstvima.

– Ono na što imamo zamjerke su izmjene Zakona o porezu na dobit koji je ukinuo pogodnosti za izvoznike. Mi izvozimo 95 posto naših proizvoda, u zemlju donosimo novac i trebali bi imati pogodnosti kroz oslobađanje od plaćanja poreza na dobit. Pored toga, mislim da bi država i Razvojna banka FBiH trebale napraviti kvalitetnu strategiju i otvarati nove firme u namjenskoj industriji. Bivša Jugoslavija je Pobjedu Holding, odnosno preteču današnje Pobjede Technology, izgradila sedam godina nakon kraja Drugog svjetskog rata. Mi sada nismo u stanju makar obnoviti postojeće kapacitete, a kamoli izgraditi i otvoriti potpuno nove firme – pojašnjava Tafro.

Model saradnje

Ulazak američkog investitora umjesto prethodnog većinski ruskog vlasnika kompanije Ulyanovsk, unio je novi život u goraždansku kompaniju. Prihodi rastu, otvaraju se nova radna mjesta, a Uprava je optimistična u pogledu budućnosti ovog preduzeća.

Uspjeh Pobjede Technology dokaz je da bh. kompanije mogu zadovoljiti uvjete američkog tržišta, a način saradnje s inostranim partnerom model za ostale domaće privrednike.

(A. Perčo/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime