Uspjeh bh. kompanije: Bimal do kraja godine planira u Tursku izvesti 50.000 tona jestivog ulja

0
2

Brčko – Kompanija Bimal d. d. iz Brčkog planirala je do kraja ove godine izvoz nešto više od 50.000 tona jestivog ulja, uz blagi porast plana za narednu godinu u skladu sa rastom i optimizacijom proizvodnje u Bimalu, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije Bimal uoči odlaska u Tursku gdje će sa privrednicima iz Bosne i Hercegovine i Srbije prisustvovati razgovorima sa turskim kolegama.

– Bimal već nekoliko godina uspješno snabdijeva tržište Turske jestivim uljem. Postoji niz administrativnih poteškoća, ali ih isto tako uspješno rješavamo. Saradnja sa firmama u Turskoj i isporuke idu u skladu sa planom za ovu godinu. Aktivno ulažemo i u poljoprivredni sektor, kroz aktivnosti Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede (IRUP) i nastojimo povećati uzgoj uljarica, prije svega na području Bosne i Hercegovine – rekao je Suljkanović.

Naglasio je da je poslovna grupa sa pojedinim firmama razgovara i o temi potencijalnih investicija turskih firmi u regiji Zapadnog Balkana prije svega u poljoprivrednom sektoru.

– S druge strane, cilj je uključiti i veći broj bh. kompanija koje bi se mogle pridružiti u izvozu kvalitetnih domaćih proizvoda na ovo tržište, kao i izvozu turskih proizvoda u Bosnu i Hercegovinu, članice CEFTA-e i Europsku uniju. Bimal proširuje i saradnju sa turskim bankama, te aktivno radimo na proširenju palete proizvoda i za domaće tržište i za Tursku – naglašava Suljkanović.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović početkom naredne sedmice u Turskoj će se na trilaterlanom sastanku Turska-Srbija-BiH sastati sa Nihatom Zeybekcijem, ministrom ekonomije Turske i potpredsjednikom Vlade i ministarom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem.

– Mi sa Turskom imamo razvijene bilateralne odnose i robna razmjena raste iz godine u godinu. Ona je dostigla već nekoliko stotina miliona eura. Bosna i Hercegovina na neki način i povećava svoje učešće u svojoj ukupnoj razmjeni čemu je posebno doprinio izvoz mesa i ulja, brašna i još nekih drugih proizvoda. Ovaj put, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u prvom redu je fokus na razgovoru o obezbjeđenju nove isporuke mesa iz Bosne i Hercegovine u 2017. godini. Nastojat ćemo da obezbjedimo ovu ili tu kvotu povećamo. To će biti moj prvorazredni zadatak – rekao je Šarović za Anadolu Agency (AA) uoči odlaska na trilatralni sastanak ministara ekonomije BiH-Srbija-Turska.

Naveo je da će njegov zadatak u razgovorima na trilateralnom sastanku biti i da se obezbijedi kontinuitet u isporuci ulja iz rafinerije Bimal, ali i da osigura izvoz brašna iz BiH u Tursku.

(Faktor.ba/Foto: Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime