Uspavanka za Emira K.

1
8

kustaJel Saraj*vo gdje je nekad bilo? Sanjao sam kako sanjam da se Emir Kusturica vratio u Sarajevo. Ja košmara braćo moja mila, ne daj Bože nikom… U tom snu od sna negdje duboko u zemlji Mumijevih pred sam polazak u šeher Kusta izjavio da je Sarajevo guzno crijevo ali da ipak želi otići tamo gdje ga mati Senija rodi a otac ga Murat upisa u knjigu rođenih u općini Centar.Piše: Admir F. Beganović

Davno je Kusturica premjestio život negdje drugdje, premjestio i srce sa lijeve na desnu stranu, izbrisao svoju Goricu gdje je djetinjstvo proveo, sopstveno sjećanje žestoko granatirao i srušio do temelja kafanu „Šetalište“ gdje je „prosipo šuplju sa rajom“, zaboravio i sleng (ja nagle amnezije) i govor maternji jer kako tumačiti njegovu izjavu na Sidranovo pismo da mu novinari sljedeći put kada stigne haber iz njemu strane države obavezno prevedu tekst, zaboravio i….

U tom snu od sna čujem kako izjavi Kusta da Republiku Srpsku doživljava kao pobjedu, čujem Kustu kako se žali da su mu sina Stribora prebile Sandžaklije u Užicu, čujem Kustu kako veli da mu je Stari zavjet bliži nego Kur*an njegovoj nani, da je Sarajevo „magičan“(koja ironija) grad,… u tom snu od sna ukaza se i Saibaba koji samo odmahnu rukom k’o da kaže „njemu pomoći nema“.

U tom snu od sna dođe meni jedan derviš i veli mi što krivim Kusturicu, što pljujem po njemu kad me se ništa oko njega ne tiče, odakle meni pravo da osuđujem kad Stvoritelj prašta.

Tiče me se jer je „darno gdje smio nije“, on pljuje po mom gradu a k’o moje dira ja ću goloruk i na „sedam Arkana“, takvo mi srce, ne hrabro već ludo. Ludo za svoje. Bio je Kusta prije Nemanje as herc u sarajevskom špilu raje, bio u prošlom životu.

Obrlati Nemanja Emira za sitan groš, tako se sa strane i vidi i čuje. Ne bavi se Sarajevo sa njim već on Sarajevom, zaboravi Kusta i rahmetli Campu i pokojnog Davora Dujmovića kojem „filmski stimulansi glave dođoše“, licencu od sarajevske raje je brzo izgubio. U tom snu od sna ode Kusta do Dodika koji ga dočeka spuštenih hlača i veli mu prije nego što će početi pare brojati da probaju „pozu 87“. Pita njega Kusta „kakva je to poza, nikad čuo za nju“ a ovaj mu veli ma to ti je „poza 69“ plus PDV. Udri Mujo u šargiju…

U tom snu od sna, nalet ga bilo, kaže Kusta kako je milina slušati Kemala Montena kad u duetu sa mladim Dušanom Svilarom pjeva ekavicu, kako je ogavna i nacionalistička parola iz Zagreba“ „volim te mama al ne više od „Dinama““. U tom snu od sna veli Kusta da bi volio barem sekundu stati kraj Sebilja i sliku odmah postaviti na fb profil, nek vide dušmani sarajevski. Čudan ambijent u tom snu od sna, čudan skroz.

U tom snu od sna kaže meni Kusta „što si zavidan brate, meni crvene tepihe prostiru, dočekuju me ko kralja, jebem ono što ti samo na televiziji ili u kinu vidiš, imam para koje ti ne možeš ni zamislit, što si zavidan brate, što si zavidan što drugim gelom dušu mastim, što si zavidan brate, jebeš grad, jebeš raju, gledaj sebe. Sve je na prodaju“.

U tom snu od sna ne stigoh da mu opalim šamar, sarajevski. Probudi me Babaroga i samo za Kustinu dušu, izgubljenu ili ne, na starom ohrndanom kasetofonu pusti pjesmu „Crvene jabuke“ „Tamo gdje ljubav počinje“.

U tom snu Kusta ponovo, slušajući pjesmu kroz suze veli da će se vratiti u Sarajevo, patološka ambicija ali rečena, u tom snu. Sarajevskog mutanta otjera muzika sa mog mobitela, muzika iz filma „Dobar, loš zao“. Gledajući u plafon pomislih kako snovi mogu biti naznaka nečega što će se dogoditi brzo. Ispijajući treći ness u svom „Fashionu“ ispričah snove vrijednom Lanci. Momak od skoro dva metra veli.

“Moj AFB, sta će Kusta jebem ga u usta. Gdje će on ovamo? Nema da mu za te stvari. Al’ i ja bi k’o i ti volio da ga sretnem, malo. Da ga je namamit pa bar samo jedan šamar da mu zveknem zbog onih pljuvački koje je prosip’o po Sarajevu. Al neće on doći, ne boj se. Čkapi je bio čkapi i ostao“. Ma ne bih ga ni mamio moj Lanconi da ne bude ko ono:

“Uđi u moj salon- reče pauk muhi“. Neka Nemanje tamo gdje je, bolje i nama i njemu. Zazirem od noći, zazirem od snova. Nije me strah al zebnja da će Kusta navratiti u san od snova ipak je realna. Da, u san od snova, da opet sanjam da ga sanjam, pošto u „normalan“ san ne može ni navratiti.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime