Uskoro radovi na rekonstrukciji Derviš-hanumine medrese u Bosanskoj Gradišci i Sinan-begove džamije u Čajniču

0
3

21 03 2016 01 obnova bosanska gradiska cajnice

Bosanska Gradiška – Predstavnici Generalne direkcije vakufa Republike Turske ovih dana borave u radnoj posjeti Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u BiH u cilju sagledavanja realizacije projekata koji imaju za cilj rekonstrukciju i izgradnju vakufskih objekata.

U okviru ove posjete je 15. marta održan i radni sastanak na gradilištu ponovne izgradnje Aladža džamije na kojem su bili pored predstavnika vakufskih direkcija i predstavnici Medžlisa IZ Foča, izvođača radova i nadzora. Na sastanku je bilo razgovora o dosadašnjim radovima i dinamici radova. Na licu mjesta moglo se konstatovati da je u zimskom periodu dosta urađeno na pripremi kamena te da su stubovi za trijem džamije završeni i dopremljeni u Foču. Također je izvođač radova isporučio i dostavio bronzane prstenove koji je Reisu-l-ulema postavio na stubove od trijema džamije.

Dana 17.03.2016. godine održan je radni sastanak između predstavnika Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije islamske zajednice u BiH. Na sastanku je bilo riječ o implementaciji projekata za koji su već potpisani protokoli kao što je ponovna izgradnja Aladža džamije, ponovna izgradnja Sinan-begove džamije u Čajniču, rekonstrukcija Derviš-hanumine medrese u Gradišci, rekonstrukcija Baščaršijske džamije u Sarajevu, rekonstrukcija Šarene džamije u Travniku, izgradnja stambeno poslovnog objekta u Sarajevu, dovršetak izgradnje studenstkog doma Fakulteta islamskih nauka. Vrijednost projekata koje finansira Generalna direkcija Republike Turske je velika i njihov doprinos u oživljavanju vakufa je nemjerljiv.

21 03 2016 01 dervis anumina medresa bos gradiska

Derviš-hanumina medresa u Bosanskoj Gradišci

Pored sastanka između dvije direkcije upriličeno je i formalno potpisivanje zapisnika o primopredaji gradilišta Derviš hanumine medrese i Sinan-begove džamije u Čajniču. Sa potpisivanjem zapisnika o primopredaji izvodač radova je praktično uveden u posao i može započeti sa pripremama za rekonstrukciju ovih veoma važnih kulturno historijskih spomenika.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime