Uskoro pokretanje proizvodnje u mljekari “Milgor” u Goraždu?

0
10

poluobrano_mleko_240211 (1)Goražde – Vlada BPK-a Goražde na sjednici održanoj 25. juna donijela je odluku o usvajanju Programa podsticaja za podršku revitalizacije mljekare “Milgor” Goražde, čime se stvaraju preduslovi za pokretanje prerade mlijeka i razvoj poljoprivredne proizvodnje, javlja sajt Vlade BPK.

 

Izmirivanje stvorenih obaveza po osnovu poreza i doprinosa po osnovu radno-pravnog statusa radnika u mljekari “Milgor” Goražde i obaveza prema farmerima je slijedeći korak kako bi se mljekara mogla staviti u funkciju. Za potrebe realizacije ove aktivnosti, Ministarstvo za privredu kandidovalo je projekat Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je odobren u iznosu od 300.000 KM. Za potpunu realizaciju aktivnosti neophodno je 550.000 KM, zbog čega se ostatak potrebnih sredstava planirao u budžetu BPK Goražde u iznosu od 250.000 KM.

U skladu sa Sporazumom sa Vladom Kraljevine Holandije, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde preuzela je odgovornost po pitanju osiguranja da fabrika “Milgor” doprinosi razvoju mljekarstva i kreiranju mogućnosti za zapošljavanje u ruralnim područjima. Ponovnim otkupom i preradom mlijeka, uz vraćeno povjerenje farmera, te usaglašen koncept razvoja mini farmi u ruralnim područjima kantona, projekat bi mogao funkcionisati u skladu sa ovim potpisanim sporazumom, istaknuto je na sastanku.

Planom sanacije obaveza mljekare”Milgor” predviđeno je potpuno izmirivanje obaveza po osnovu neizmirenih obaveza i doprinosa prema radnicima, u ukupnom iznosu od 222.186,11 KM, obaveza mljekare po osnovu obračunatih a neizmirenih plaća radnika u iznosu od 460,226 KM, te obaveza prema farmerima za otkupljeno a neisplaćeno mlijeko u iznosu od 159.958 KM.

Imajući u vidu da su obaveze prema radnicima obračunate za period kada mljekara nije radila, te za period od tri godine kada je mljekara radila, programom je predviđeno sporazumno izmirivanje obaveza prema radnicima na način da se izmiri 80% neto plaće za period za koji su radnici radili, a da se radnici odriču 20% neto plaće za vrijeme za koje su radili i svih plaća koje su obračunate za period u kojem mljekara nije radila.

Inače, Vlada Kraljevine Holandije, Vlada BPK Goražde i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva su u projekat mljekare “Milgor” do 2003. godine uložili 2.737.494 KM.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime