Uskoro novi javni poziv za dodjelu studentskih kredita Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde

0
6

Goražde – Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na svojoj posljednjoj sjednici donijela je nove Kriterije za dodjelu studentskih kredita redovnim studentima dodiplomskog studija i studentima I i II ciklusa za studijsku 2015/2016.godinu te naložila Ministarstvu obrazovanja da raspiše javni konkurs za njihovu dodjelu.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Damir Žuga, na press konferenciji upriličenoj tim povodom, kaže da je do kašnjenja u objavljivanju ovoj javnog poziva koje je Ministarstvo najavilo za kraj novembra došlo zbog toga što je Vlada željela da kriteriji za dodjelu studentskih kredita budu što preciznije i kvalitetnije utvrđeni.

Jedna od glavnih promjena je uvođenje imovinskog cenzusa za sve studente koji apliciraju za dodjelu kredita što do sada nije bio slučaj, odnosno imovinski cenzus nije bio u eleminatornim uslovima.

„Ti kriteriji imaju imovinski cenzus o kojem je Vlada najviše vodila računa. On je 400 KM po članu domaćinstva, što znači da onaj ko ima primanja veća od ovog iznosa neće moći ostvariti povoljni studentski kredit za ovu studijsku godinu. Do sada to nije bio opšti uslov i njegov iznos je bio 200 KM, a sada je stavljen kao jedan od opštih eliminacionih uslova za sve godine. U pravo smo uveli i korisnike socijalne zaštite, civilnih žrtava rata i porodica sa djecom. Sam iznos studentskih kredita je u rasponu od 130, 160, 180, 200 i 220 KM i mi smo u nacrtu Budžeta predvidjeli iznos sredstava od 230.000 KM za njihovu dodjelu„, kazao je ministar Žuga.

Imovinski cenzus je jedan od opštih uslova. U posebnim uslovima, prema riječima ministra,  stoji da će studenti koji su viša godina studija i koji imaju kontinuitet u nastavku od sada morati samo donijeti studentsku potvrdu, potvrdu o imovinskom cenzusu i kućnu listu, dok će korisnici studentskih kredita koji su bili ponavljači a ponovo apliciraju, morati donijeti i neke druge papire, kao što su dokazi da su pripadnici porodica šehida, ratnih vojnih invalida i nezaposlenih članova demobilisanih boraca te korisnici socijalne zaštite, da su iz porodica gdje studiraju dva ili više studenta. Za one koji prvi put apliciraju za dodjelu studentskog kredita potrebno je donijeti prosjek ocjena od prvog do četvrtog razreda srednje škole, a potrebno je da on bude najmanje 4,5.

Na studentske kredite imaju pravo i vrhunski sportisti, reprezentativci. Pored ovih uslova, studenti koji apliciraju za dodjelu studentskog kredita moraju imati prebivalište na području našeg kantona duže od pet godina, da su državljani BiH i da ne primaju kredite ili stipendije drugih institucija.

„Ono što želim da naglasim jeste da se radi o studentskim kreditima. To je opredijeljenje Vlade u smislu vraćanja tih sredstava i formiranja jednog fonda iz kojeg će se omogućiti u narednim godinama sve veći broj stipendija za studente. U narednom periodu ovo Ministarstvo će održati sastanak sa Kantonalnim pravobranilaštvom te zatražiti da oni koji su završili studije i dobili zaposlenje počnu vraćati studentski kredit. Po ovim kriterijima radi se o povoljnim studentskim kreditima, koji govore da student koji završi studije sa prosjekom većim od devet nije dužan vraćati studentski kredit. Oni koji završe sa nižim prosjekom vraćaju 25, odnosno 50 posto sredstava. Oni koji ne završe studij, dužni su vratiti cjelokupan iznos, uz minimalnu kamatu“, istaknuo je ministar obrazovanja Damir Žuga.

Prema njegovom mišljenju, sa novim kriterijima napravljen je veliki iskorak i nakon isplate posljednjeg studentskog kredita za studijsku 2014/72015. godinu koji će biti naredne sedmice, Ministarastvo će raspisati novi javni poziv.

U prošloj studijskoj godini 195 studenata koristilo je ovo pravo, a uvođenjem imovinskog cenzusa, omogućiće se pravilnija raspodjela sredstava namijenjenih za kreditiranje studenata, istaknuto je na press konferenciji ministra obrazovanja.

(stipendije.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime